Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Bøger

Snobberne Poul og Fritz: »Vi laver ikke noget. Vi har jo vores penge«

De bogaktuelle snobber fra 'Rytteriet' møder Politiken med masser af skål.

Bøger

Stort set alle danskere kender de to hovedrige snobber Poul og Fritz, der i talrige tv-udsendelser, først og fremmest satireshowet ’Rytteriet’, har fortalt om deres syn på verden, siddende i pastelfarvede bluser og skjorter foran villaen på en af Danmarks dyreste adresser i Taarbæk Havn.

Altid småberusede med et langstilket champagneglas i hånden og et blasert smil om munden. Og stort set også altid opløftede over hinandens indtagende selskab. Det er søde Poul her. Søde Fritz der. Og så skål, skål, skål.

»Hvordan fanden vi blev venner«
Men hvem er de, de to snobber? En nyligt udkommet samtalebog løfter lidt af sløret. I den anledning fik vi blod på tanden og fik foranstaltet et personligt møde med henblik på en dybere samtale med Poul og Fritz, fordi vi gerne ville vide lidt mere om deres historie og karriere.

Og hvordan de traf hinanden. For det var ikke i skolen. I alle fald ikke ifølge deres egen hukommelse.

»Nej, det er sgu så længe siden. Vi kan faktisk ikke huske, hvor vi gik i skole. Og om vi overhovedet gjorde det«, siger Fritz.

LÆS OGSÅ

»Men hvordan fanden vi blev venner, kan jeg heller ikke komme i tanke om«.

»Vi har altid været venner. Vores fædre var også venner. Og vores bedstefædre«, siger Poul.

Rigere end vores forældre
Ud over deres venskab har de også arvet ganske betydelige formuer fra deres familier. De er begge, hvad man i den engelsktalende verden kalder for old money. Og hvor disse penge stammer fra, er de ikke meget for at tale om:

»Nej, nej. Du har slet ikke forstået det. Enten er man rig, eller også en man det ikke. Og hvis man er rigtig rig, er man også født rig. Sådan er det. Men vi har da ikke bare sløset pengene bort«, siger Fritz.

LÆS OGSÅ

»Vi er skam rigere end vores forældre«, supplerer Poul.

»Finanskrisen har været vidunderlig for os. For når der er krise, får de, som har mange penge, endnu flere penge, mens de, der har middelpenge og endnu mindre penge, ender med at få meget færre penge. Sådan er det, og det er fint. Du kan se det med Amagerbanken. Der tjente advokaterne og spekulanterne også penge«, fortsætter han.

Mindfulness og alt det fis
De to velhavere er imidlertid ikke synderligt interesseret i hverken kapital eller iværksætteri.

»Vi laver ikke noget. Vi har jo vores penge«, siger Poul og tilføjer: »Vi lever i nuet. Carpe diem, prøver at gribe dagen. Alt det der med, hvad er det nu, du altid siger, søde Fritz: Jeg lever i nutiden; de andre tider siger mig ikke en skid«.

LÆS OGSÅ

»Ja, det siger jeg«, siger Fritz samtykkende og fortsætter, »og på den måde har vi jo været forud for vores tid med alt det der catch the day, og hvad de siger. Og Eckhardt Trolle …«.

»Ja og mindfulness«, afbryder Poul. »Alt det fis, man kan læse om og betale for at gå på kursus i. Vi er her bare«, siger han. »Vi behøver ikke nogen coach, vi har hinanden. Vi lever det enkle liv«.

Aldrig vin til under 5.000 kroner
Vin fylder en del i de to snobbers liv. Og ikke kun det roséboblevand, de labber i sig, når de er på tv.

»Vi drikker også ganske meget rødvin«, siger Fritz.

»Faktisk nok mere end rosé. Og vi er glade for Pingus. Det er en dejlig vin. Men det er nok mest Poul, der går op i vinen; jeg drikker den bare. Rødvin er vidunderligt. Det gør en så dejlig liderlig. På en varm måde. Man bliver varmet helt op. Og så bliver man liderlig, og så boller man, og så har man det vidunderligt. Bagefter sidder man bare og snakker. Og har det dejligt«.

»Men rosé er faktisk undervurderet«, siger Poul. »Ikke de der billige til fire-fem hundrede kroner flasken, men gode vine til mindst fem tusinde«, tilføjer han bestemt. »Man skal aldrig drikke vin til under fem tusinde kroner flasken. Så er man sikker på at få noget ordentligt«.

LÆS OGSÅ

Poul og Fritz ved godt, at de er privilegerede. Men de føler sandelig også, at de gør en indsats og deler ud af deres rigdom.

»Vi er meget globale, Fritz og jeg. Vi ser verden, som den er. Alt det der med lande og grænser, det siger os ikke noget. Alle er velkomne. Vores dør er altid åben. Vi har au pairer fra hele verden. Det er ikke noget med, at vi kun vil have dem fra Polen. Nej, vi har både fra Vietnam og alle verdensdele«, siger Poul.

»Og vi gør også en dyd ud af at behandle vores au pair-piger ordentligt. De får faktisk tretusinde kroner om måneden hver. Og de har deres eget hus, hvor de sover. Og vi lærer dem meget om dansk kultur. Viser film med Poul Bundgaard i vores lille biograf. Ja, vi ser 'Matador' sammen med dem«, fortsætter han.

Børn med hende svenskeren
Familiemennesker kan man imidlertid ikke beskylde hverken Poul eller Fritz for at være, selv om de har været gift.

»Ikke lige nu. Ingen koner. Men vi har været gift. Fire gange. Jeg synes, der var noget med en svensk kvinde engang. Var det mig eller dig«, spørger Poul.

»Ja, du var gift med en svensker. Hende kunne jeg godt lide. Den der accent, den bliver man liderlig af«, siger Fritz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helge Sanders aflagte badebukser var blandt præmierne, da Buch og Botoft lagde op til politisk banko ved Folkemødet. Kilde: Politiken.tv

Børn har der også været i forholdene, men dem er båndene ikke så tætte til.

Er der virkelig nogen, der efterligner os? Vi har hørt, at søde Lars Barfoed fra de konservative parodierer os på deres møder»Jeg har en søn«, siger Fritz. »Men det er længe siden, jeg har hørt noget fra ham. Det tager jeg som et udtryk for, at det går ham godt. Og du«, siger han til Fritz, »fik da også nogle børn med hende svenskeren, ikke?«.

»Jo«, svarer han. »Men vi ser dem ikke. Vi to er hinandens familie«.

Man burde åbne en fabrik
Trods den til tider lidt sexistiske holdning til deres udenlandske hushjælp er Poul og Fritz begejstrede for ligestilling.

- Det ville være dejligt, hvis der var fifty-fifty kvinder i bestyrelser. Der skulle også være aldersbegrænsning. Højest toogtyve år. Men der er ikke tilstrækkeligt med mænd, der er villige til at lukke dem ind. De er så konservative. Med tiden skal der dog nok komme kvindelige værdier i erhvervslivet«, siger Fritz.

Kvindelige værdier er ellers ikke noget, man fornemmer på de to herrer, når talen falder på fattigdom og velfærdssamfund.

LÆS OGSÅ

»Hvis man ikke er rig, må man jo blive det. Og hvis man ikke gider arbejde, må man lade være. Og hvis ikke man har et arbejde, må man stå op og få et. Blive klippet, tage pænt tøj på. Og så kan man arbejde sig op og blive rig«, siger Poul.

»Ja, åbne en fabrik eller en butik. Og sælge sko – eller nougat – og svampe. Eller chokolade, ligesom Toms Fabrikker. Man skal tage sig sammen og åbne en fabrik eller en butik«, siger Fritz.

Søde Lars Barfoed
Men ellers er de to noget nær indbegrebet af ubekymrethed. Også da Politikens udsendte konfronterer dem med forholdet, at to skuespillere tager ud til julefrokoster og optræder som dem.

»Er der virkelig nogen, der efterligner os? Vi har hørt, at søde Lars Barfoed fra de konservative parodierer os på deres møder. Måske er det ham, der tager ud og optræder. De mangler jo pengene i partiet, fordi de fik barberet tilskuddet. Så han må godt, søde Lars. Men hvis det er nogle andre«, siger Poul, »er det noget andet«.

LÆS OGSÅ

»Måske skulle vi se de der. Om det er noget, vi kan stå inde for. Måske lejer vi dem til juleaften. Og hvis ikke det er godt, slår vi dem ihjel; så drukner vi dem i poolen. Og er det godt, får de nogle penge, firs tusinde, og nogle au pairer«, siger Fritz.

»Ja, det er en god idé«, siger Poul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Rytteriet kom pludselig på uanmeldt besøg på Politikens scene til folkemødet i Allinge. Kilde: Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce