Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lars Krabbe
Arkivfoto:: Lars Krabbe

Den norske forfatter Jan Kjærstad er aktuel med romanen "Slægters gang".

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kritiker om forfatter, der er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris: »Hvem er han?«

Indstillingen af Henrik Nor-Hansen til Nordisk Råds Litteraturpris har medført undren i Norges litterære offentlighed. Det og meget mere i Carsten Andersens bogsladder.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Henrik Hvadfornoget?

De putter ikke med uenigheden i Norge. Det går derfor ikke ubemærket hen, at indstillingerne til Nordisk Råds Litteraturpris bød på en gedigen overraskelse. Det har nordmændene præsteret før, som da de tøvede og tøvede med at indstille Jan Kjærstad for Wergeland-trilogien.

Denne gang er overraskelsen, at næsten ingen kender den bog, Henrik Nor-Hansen er indstillet for. Selv i litterære cirkler ved de færreste, hvem forfatteren er.

Indstillingen Vigdis Hjorth af bakker alle op om. Hun har fået Bokhandlerprisen for romanen ’Arv og miljø’, og Aftenpostens kritiker Ingunn Økland spår, at hun også løber med Kritikerprisen. Samme Ingunn Økland undrer sig dog noget over indstillingen af Henrik Nor-Hansen.

Klaudia Lech
Arkivfoto: Klaudia Lech

»Hvem er han? Hvad har den norske bedømmelseskomité i Nordisk Råd fundet, som andre har overset?«.

Den indstillede roman ’Termin’ er den tredje i en serie. Alle på under 90 sider. Ifølge Økland knastørre skildringer af mænd med selvmordstanker, og titlerne på de første to er så saglige, at hun synes, de er morsomme. ’En redegørelse for rejsestipendiet 2010’ og ’En kort evaluering af psykosocialt stress’.

Bøgerne har nogle kvaliteter, mener Økland. I stedet for at søge det inderlige og følsomme går forfatteren i den modsatte grøft. Historierne ligner, siger hun, en blanding af patientjournaler og politirapporter. Økland synes, forfatteren kan noget, men ’Termin’ er efter hendes mening ikke en af årets to bedste bøger.

»Juryen har ledt med lys og lygte efter gode alternativer – mens den oplagte kandidat stod lige foran dem. Faktisk er Nordens mest kendte forfatter overset eller vraget af alle de norske prisjuryer.

Måske skyldes det, at romanen ’Om foråret’ indgår i en cyklus på fire bind. Eller måske er man bare træt af Karl Ove Knausgård. Efter min mening er ’Om foråret’ hans bedste bog. Forfatteren har været nomineret til den nordiske pris før. Da var han mindre kendt. Nu er han så kendt, at det måske er blevet et for kedeligt valg for norske jurymedlemmer«, skriver Økland i Aftenposten.

Hun er ikke den eneste, der undrer sig. Netmagasinet Bok365 har talt med fremtrædende forlæggere, forfattere, kritikere og boghandlere. Syv havde aldrig hørt om Nor-Hansen før.

Den ottende kendte hans navn, men havde aldrig læst noget af ham. Forfatterens forlægger, Richard Aarø fra Tiden, har ingen problemer med, at Aftenposten synes, Nor-Hansen er en forkert kandidat.

Økland passer bare sit arbejde, som han siger, og ligesom hende mener han, at Knausgård havde været en strålende kandidat. Lige nu er han bare lykkelig for, at juryen har fået øje på en forfatter, som ikke står og danser på scenen hele tiden, som han udtrykker det.

Bestsellersmerte

Forlagene bliver ikke sjældent kritiseret for, at de kun leder efter den næste bestseller og ikke er interesseret i at finde ny og spændende litteratur. Når man ser på det seneste regnskab fra Gyldendal-koncernen, forstår man måske bedre, hvorfor forlagscheferne får svedige hænder, når bestsellerdrømmene brister.

Det gik nogenlunde for Gyldendal som sådan. Omsætningen var på 833 mio. kr., stort set som året før. Overskuddet før skat lidt mindre, 64 mio. kr. mod 77 året før. 2016 var imidlertid også et år, hvor datterselskabet Rosinante & Co. ikke havde en roman af Peter Høeg eller et nyt bind i en Ken Follett-serie.

Joachim Ladefoged
Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Der var heller ingen ny roman af Morten Ramsland. Han har holdt romanpause siden ’Sumobrødre’ i 2010. Som man har kunnet læse her i avisen, er Ramsland på vej med en ny roman med titlen ’Æg’, men det hjælper ikke på et regnskab for sidste år.

Resultatet er, at Rosinante & Co. tjekkede ud af 2016 med et minus på 2,2 mio. kr. mod et pænt overskud året før. Historisk ved netop Rosinante & Co. præcis, hvad bestsellere betyder. Engang fyldte indtægterne fra Jane Aamunds forfatterskab så meget, at man opstillede to regnskaber. Et med Jane Aamund og et uden. I dag er regnskabet opstillet fuldstændig uden Aamund. Hun udkommer nemlig hos People’sPress.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Småt er også godt

Nu skal det hele jo ikke handle om store bøger på endnu større forlag. Der findes også meget små forlag i Danmark. Nogle af dem er så små, at ikke engang alle i forlagsbranchen kender dem. Vi nævner i flæng Escho, OVO Press, Roulette Russe, Ektábana og Kronstork. Det er forlag, som har liiiiidt svært ved at slå igennem over for de store bogkæders indkøbere. Men så kan de selvfølgelig selv.

Med jævne mellemrum stabler de deres egen boghandlerkæde på benene. En lille kæde, der har kun én butik, og den har kun åbent én dag. Til gengæld åbner Boghandel, Skifter, som forlagene kalder den, på søndag fra kl. 12 til 17 i Osramhuset i Valhalsgade 4 på Nørrebro i København.

Ni forlag deltager, og på dagen sender de i alt ni nye bøger på gaden. Peter Laugesen får på Asger Schnacks Forlag udgivet ’Tohuvabohu’, som for nylig dukkede op, efter at manuskriptet havde været væk i årtier. Blandt de øvrige udgivelser er titler af Peter Handke, Ursula Le Guin og Janus Kodal.

Zitterspiegel

Ja, vi taler også tysk i dag. ’Rystet spejl’ af Søren Ulrik Thomsen er udkommet på tysk, og det er med noget af en anbefaling i ryggen. Den kommer fra ingen ringere end Michael Krüger, Hanser Verlags mangeårige direktør og i øvrigt selv forfatter.

»Hvis den digter dør, der i et land rager op over alle andre, står alle digtere omkring ham for en stund i skyggen«, skriver han. Sådan gik det ifølge Krüger, da Inger Christensen døde. Nu ser han sådan her på det: »Kan der i det lille Danmark være to betydningsfulde digtere? Ja, helt bestemt!!!«.

Krüger kalder Thomsen en stor digter, »og som alle gudbenådede melankolikere har han humor«.

Murakami

Efterhånden går det nok lidt langsommere, når 67-årige Haruki Murakami træner til sine maratonløb, men skrivetempoet fejler ikke noget. Den japanske forfatter har netop fået udgivet en ny roman i hjemlandet. ’Killing Commendatore’ lyder den engelske titel på romanen, som Forlaget Klim har sat på til udgivelse til efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Per Folkver
Arkivfoto: Per Folkver

Dog kun første del af to. Murakamis faste oversætter, Mette Holm, er gået i gang, men af gode grunde er hun ikke nået langt. Hun modtog bogen i lørdags. Som altid er det begrænset, hvad vi ved om en ny Murakami-bog.

Det skulle dog være sikkert, at den handler om en 36-årig portrætmaler, som bliver forladt af sin hustru og derefter flytter til en bjergskråning uden for Tokyo. Lidt mystik er der som altid. Her skulle mystikken handle om et møde med en nabo og om at finde et maleri, der bærer samme titel som romanen. Det skulle ikke undre, om der også dukker en kat op et sted.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden