»Du skal løfte os op af glemslens mørke«, lyder det i Jón Kalman Stefánsson nye bog til en forfatter. En udtalelse, han selv til fulde efterlever.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen (arkiv)

»Du skal løfte os op af glemslens mørke«, lyder det i Jón Kalman Stefánsson nye bog til en forfatter. En udtalelse, han selv til fulde efterlever.

Bøger

Fem hjerter: Fantastisk slægtsroman er fejende flot og forførende

Der er et mylder af menneskeskæbner i Jón Kalman Stefánssons utraditionelle slægtshistorie fra den fantastiske og barske natur på Island og ikke mindst det opslugende hav omkring øen.

Bøger
FOR ABONNENTER

Galakserne drejer rundt om Island, men her drejer det hele sig om om fisk«. I hvert fald for en del af de mennesker, der befolker områder som Keflavik, Sandgerdi og Nordfjord – og Jón Kalman Stefánssons nye roman.

Havet gør drenge til mænd, fisken giver dem deres udkomme, men mellem havets fisk og himlens galakser ligger der et helt univers, som den islandske forfatter undersøger i sin fortælling om en vidtforgenet slægt og et hav af bipersoner, alle udspændt mellem liv og død, lys og mørke, kærlighed og vold – »den beskidte hverdag, der tvinger kærligheden i knæ« og sommernætterne, der kan løfte det hele op

Jón Kalman Stefánsson bevæger sig ubesværet rundt mellem det højeste og det laveste med akkompagnement fra den både fantastiske og barske islandske natur, der sætter livsbetingelserne, og han gør det med både tragik, komik og en patos, vi ikke ser i ny dansk litteratur. Dertil kommer en sindrig, slynget komposition, man ikke forbinder med en mere traditionel og lineær slægtsroman.

Vi møder de samme personer som i hans forrige roman ’Fisk har ingen fødder’ (2015), men nærmer os dem fra nye vinkler. Udgangspunktet for den nye roman, ’Nogenlunde på størrelse med universet’ er igen den 50-årige Ari, en islandsk digter og forlægger, bosat i København, hvor han er gift og har to teenagedøtre. Konen smed ham ud, da hun opdagede hans utroskab, og nu vender han hjem til Island for at besøge sin far, Jakob, der er ved at dø. Hans mor døde, da han var fem år gammel, og faderens elskerinde blev hans stedmor uden at ane, hvordan man skulle håndtere en lille dreng i sorg.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce