Forfatteren Sanne Bjerg tænkte, at hendes bog måske ikke helt passede til et dansk bogmarked.

Forfatteren Sanne Bjerg tænkte, at hendes bog måske ikke helt passede til et dansk bogmarked.

Bøger

Kan man skrive en udansk roman - på dansk?

30 år efter sin debut skrev Sanne Bjerg en roman om Barcelona, fodbold og en tjekkisk skakmester, der tror, man kan planlægge sig ud af fejl. Selv mente Sanne Bjerg, det måske var en fejl at skrive sin bog på dansk.

Bøger

Bøgers udgivelseshistorie er en genre for sig. Ofte koblet til en succes, som ingen så i første omgang. De fleste kender anekdoten om J.K. Rowlings debutbog, som igen og igen blev afvist. Den nåede først igennem nåleøjet hos en litterær agent, fordi en kvinde på agentkontoret fiskede manuskriptet til den første Harry Potter-roman ud af bunken med afslag, læste første kapitel – og resten er historie.

Dagens historie handler også om agenter. I mere end én forstand.

For nogle år siden mødte en forfatter op hos en litterær agent. Hun var dansk. Det samme var agenten. Alligevel havde hun et engelsk romanmanuskript under armen. Hun kunne lige så godt skrive bogen på engelsk, for hendes stil passede alligevel ikke til en dansk udgivelse.

Kvinden var Sanne Bjerg, f. 1965. Hun debuterede med ’Papaya-Passionen’ i 1987 og havde ikke fået udgivet en bog siden da. Agenten var Lars Ringhof fra Copenhagen Literary Agency.

Lars Ringhof, litterær agent

Lars Ringhof, litterær agent

Ringhof blev præsenteret for en vildtvoksende roman med et kulørt persongalleri, som man kender det fra spansktalende fortællere eller måske hos en amerikaner som John Irving. Ringhof har et blødt punkt for Irvings historier. Han mente, det ville være en god idé, trods alt, at skrive romanen på dansk og få den udgivet i Danmark. Det er uhyre svært at få en roman ud på engelsk, medmindre den er skrevet af en, der har engelsk som modersmål. Desuden hjælper det, hvis en bog først bliver en succes i hjemlandet.

Efter nogle gennemskrivninger udkom romanen i februar med titlen ’Fejltagelsernes bog’. Bagsideteksten lokkede med følgende teasere: »En tjekkisk skakspiller, et hus i Barcelona, en plan om at kidnappe Lionel Messi«.

Dansk udkant? Næh, Europa

Den farverige præsentation signalerede ikke ligefrem, at her kom en ny udkantsfortælling om en smertelig opvækst skrevet af en ung elev fra et af landets mange forfatterkurser.

Men faktisk er Sanne Bjerg tidligere elev fra Forfatterskolen. Hun var på et af skolens første hold, men ud over sin debutroman i 1987 har hun stort set kun skrevet operalibrettoer og dramaer siden. Til gengæld har hun skrevet rigtig mange af dem.

Nu ville hun imidlertid gerne prøve kræfter med romanen igen. Det blev L&R, der kom til at udgive den. Forlaget skubbede også godt på i markedsføringen. Der blev sendt særlige læseeksemplarer ud til medier og boghandlere et pænt stykke tid i forvejen. Den slags er ikke gratis. Metoden bruges, når forlagene mener, en forhåndslæsning kan skabe begejstring i formidlings- og forhandlerleddet. En tidlig læsning skal skabe buzz. Anbefalinger fra læser til læser af typen: Den er god/sjov/spændende. Jeg har selv læst den.

Messi, Messi

Romanens historier er mange, men centralt står 52-årige Vaclav Krakowiak. En tidligere, tjekkisk skakspiller i mesterklassen. Han er strandet i lufthavnen i Prag på grund af den islandske askesky over Europa. Derfor har han rigeligt med tid til at tænke tilbage på det, han har oplevet i sin nuværende hjemby, Barcelona. Her har han et agentur af den noget særprægede slags. Hans job som agent er at hjælpe folk med at undgå fejltagelser. Som gammel skakspiller mener han, at det hele handler om planlægning. Hvis alt er tænkt igennem, begår man ikke fejl.

En dag kommer en mand ind på hans kontor. Han har set, at Krakowiak er agent. I fodboldbyen Barcelona kan han selvfølgelig kun forestille sig, at manden er fodboldagent. Han vil prøve at spille på Messis hold. Det må Krakowiak kunne klare.

Krakowiak prøver, og ved siden af skriver han på, nå ja, ’Fejltagelsernes bog’. Undervejs ser han og alle de andre kulørte eksistenser fodboldkampe fra La Liga, bl.a. ’El Clásico’ mellem Barcelona og Real Madrid, i baren i stueetagen i bygningen, hvor en stor del af handlingen foregår.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Røverhistorier

Da Sanne Bjergs bog udkommer, sker der først ingenting. Ikke så mærkeligt, for færre bøger anmeldes ’på dagen’. Men dagen efter ligger Informations anmelder Kristen Bjørnkjær på maven: »Hvilket comeback!«. I anmeldelsen trækker han linjer fra persongalleriet til Olsen-banden-filmene og kobler det sammen med absurdisme fra en Beckett eller Line Knutzon. Han ser bogen som et storværk, der kan blive kult, og en bog der »absolut ikke ligner andre romaner på dansk«.

En måned senere giver Anna Møller fire af seks stjerner i Kristeligt Dagblad. Hun mener, der med fordel kunne være luget ud i Krakowiaks egne historier, men hun falder for bogens røverhistorier, kærlige overtro og filmiske præcision. Og hun drager en parallel til Morten Vittrups roman ’Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke’ fra sidste år.

Forfatteren Morten Vittrup

Forfatteren Morten Vittrup

Også den bog delte anmelderne. Fra fem stjerner til én. Ifølge Anna Møller er begge bøger skrevet i en fortælletradition, der rummer et internationalt format. Hun ser karaktererne hos Bjerg som nogle, der kunne optræde i film af Pedro Almodóvar.

Få dage senere giver Erik Svendsen bogen en begmand i Jyllands-Posten. For løst komponeret, uden en samlende enhed, figur eller dramatik. To stjerner.

Ellers er der tavshed i aviserne. Efter tre måneder har Berlingske, Politiken og Weekendavisen ikke anmeldt den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til gengæld er romanen blevet solgt til et forlag i Tjekkiet, og det norske forlag Bazar har købt ’Fejltagelsernes bog’ til udgivelse i både Norge, Sverige og Finland.

Hvem fik ret? Havde Sanne Bjerg ret i, at hendes bog ikke var egnet til udgivelse på dansk? Eller var det rigtigt tænkt af agenten, at det nok var klogt at udgive den på dansk først?

Stillingen efter første halvleg ligner 1-1.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce