Helle Thorning-Schmidt fik taget en del selfies i sin tid som statsminister. Her er hun på Folkemødet på Bornholm i 2015.
Foto: Lars Krabbe

Helle Thorning-Schmidt fik taget en del selfies i sin tid som statsminister. Her er hun på Folkemødet på Bornholm i 2015.

Bøger

Anmelder: »Hvis Helle Thornings bog om sig selv var et billede, ville den være en selfie«

For nogle anmeldere er det meget problematisk, at ny bog om Helle Thorning-Schmidt, er alt for ukritisk. Andre kalder værket for »en god historie«.

Bøger

Den tidligere DR-journalist Nina Munch-Perrins portræt af Helle Thorning-Schmidt, der udkommer i dag, får en blandet modtagelse af anmeldere.

Bogen med titlen 'Hvad man ikke dør af' fortæller Thornings historie set med hendes, vennernes og familiens øjne.

Mest kritiske er Jyllands-Posten og Berlingske. Førstnævnte giver tre stjerner, mens sidstnævnte nøjes med to.

Kun Thornings egen historie

Jyllands-Postens skriver i sin anmeldelse, at »Hvis Helle Thorning-Schmidts bog om sig selv var et billede, ville det være en selfie«. I den forstand, at bogen handler om hendes private liv mere end det politiske.

Anmelderen bider mærke, i at bogen fra først til sidst er Thorning »egen historie«, og at den på den måde adskiller sig fra eksempelvis Henrik Qvortrups 'Tre år, ni måneder, tre dage', der var langt mere mere kritisk over for Thorning regering og ledelsesstil.

En anden væsentlig kritik fra Jyllands-Posten lyder, at Thorning sender et par hug til to tidligere partiformænd, Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft, uden at de får lov til at svare på kritikken. Det ville ikke undre, hvis Thorning »selv havde skrevet sine erindringer, men når en journalist lægger navn til bogen, er det usædvanligt«, skriver anmelderen, der dog også roser bogen for, at »den er med til at vise et andet billede af Thorning-Schmidt end det stereotype 'Gucci-Helle', som klæbede til hende«.

Svedhytter og potrygning

Berlingskes anmelder nævner også Qvortrops bog og skriver, at hvis Thorning »havde ønsket at efterlade sig et værdigt eftermæle, skulle hun have takket nej til Gyldendal og have ladet det blive ved Qvortrups indsigtsfulde – og overraskende venlige – analyse«.

Berlingske mangler også, ligesom JP, en mere kritisk tilgang til Thorning-Schmidt. Og anmelderen skriver, at man som læser har »en oplevelse af, at forfatteren enten ikke stiller de rigtige spørgsmål - eller ikke får særlig interessante svar«.

Anmelderen mener, at »det mest stillede spørgsmål i Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode formentlig var: Hvad vil hun med magten?« Men svaret får man ikke ifølge anmelderen, der mener, at der var kommet en mere spændende bog ud af det, hvis forfatteren havde taget Helle Thorning-Schmidt »med i svedehytte og røget en god gang pot.

5 stjerner fra Altinget

I den mere positive ende giver såvel Politiken som Fyens Stiftstidende karakteren fire, mens Altinget svinger sig helt op til fem stjerner og blandt andet roser bogen for beskrivelsen af den såkaldte skattesag, der både involverede Thorning og hendes mand, Stephen Kinnock.

Selv om Politikens anmelder også mener, at bogen er ukritisk, kaldes den samtidig for »en god historie«. Bogen er ikke et portræt af »et politisk dyr, men af en viljestærk, arbejdsom og selskabelig kvinde, der relativt sent indleder en kort, intens og spektakulær politisk karriere«, skriver Politikens anmelder.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce