Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfatter. Flemming Møldrup, som mange kender som livsstilsekspert i DR-programmet 'Kender du typen?", er aktuel med en ny børnebog.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Forfatter. Flemming Møldrup, som mange kender som livsstilsekspert i DR-programmet 'Kender du typen?", er aktuel med en ny børnebog.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ludomani, drilleri og Helligånden er blandt temaerne i tre nye børne- og ungdomsbøger

Der er højt til loftet på Forfatterskolen for Børnelitteratur.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan man lære at skrive litteratur?

Det er der noget, der tyder på, hvis man ser på udbyttet fra den skole, der underviser håbefulde forfattere i at skrive for børn og unge.

Forfatterskolen for Børnelitteratur hører til Center for Børnelitteratur, og hvert andet år optages et dusin elever på det toårige forløb. Fire af skolens elever har allerede fået Kulturministeriets Børnebogspris.

Det gælder f.eks. Ronnie Andersen, der debuterede med et brag i 2008 med ’Date med en engel’, der handler om heftigt stofforbrug. Han fik Kulturministeriets pris for ’Komatøs’ fra 2012.

SE OGSÅ:

Forfatteren er en stærkt tiltrængt stemme for drenge og nørder i et ellers meget kvindedomineret miljø. Ronnie Andersens seneste bog for unge handler om ludomani, og hvad deraf følger, og ’Autopilot’ er en rigtig Ronnie Andersen forstået på den måde, at der ikke bliver givet ved dørene. Læseren må selv hoppe med på vognen og lægge til og trække fra.

Ifølge forfatteren er ludomani det stærkeste stof på markedet, og hovedpersonen Rufus falder for alle fristelser, da hans mor kommer i fængsel for økonomisk fifleri.

I løbet af kort tid får Rufus narret og svindlet de fleste af sine nærmeste, mens spillelidenskaben bruser i hans blod.

Og det er et åbent spørgsmål, om pigen Irene – som han møder på en afvænningslejr for ludomaner – vil være det rigtige selskab for ham. Men deres platoniske forhold er rørende beskrevet, og det samme gælder Rufus’ forhold til sin familie, der er overraskende tilgivende. Især hans far er tegnet som et dybt og fint menneske.

Bagefter er man egentlig ikke klogere på ludomaniens væsen, men man har været igennem en rusketur af følelser og vildfarelser, af udeblevne sportsresultater og store midlertidige gevinster.

Ronnie Andersen ved noget om afhængighed. Den her er ikke rar, den minder om myrekryb. Men den er der. Det ved man jo.

Alvorlig og direkte

Irene Duelund Nielsen er en af de flittigste elever, som er udgået fra Forfatterskolen. Hun står for fem udgivelser på to år. Sidste år kom hendes (foreløbige) mesterstykke, ungdomsromanen ’Æbleskud’, der fortæller om efterårsmørke, ensomhed og følelseskulde på en helt enestående måde.

’Drengen der ville være ond’ læner sig op ad forgængeren uden at nå samme højde, men den er også skrevet på en intens vilje til at nå sin læser. Det er alvor.

Inge Duelund Nielsens sprog er knapt og staccato, tonen er direkte. Kapitlerne er korte. Der stikkes ikke noget under stolen.

Her handler det om iscenesat drilleri og en efterfølgende ulykke. Hvem er skyldig? Og hvor langt kan man gå ad mobningens vej, før bordet fanger? Forfatteren har præcis samme nørdede (drengede?) sprogtone som Ronnie Andersen. Detaljerne er nødvendige. De er historiens rygrad.

LÆS OGSÅ:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så er der også plads på Forfatterskolen til en elev som Flemming Møldrup, der har skrevet en slags selvhjælpsbog for sig selv og andre børn, der kommer ud for en skilsmisse.

Der er gået en hel del Bjarne Reuter i skildringen af, hvorledes Helligånden kom til Vanløse, gik forkert og kom til at give drengen Albert Svensson på 10 år ét ønske, som han straks omsætter i dette: Jeg vil have mine skilte forældre til at finde sammen igen!

Det er godt fundet på, når de noget modvillige voksne skal til at dele køkkenbord igen, men dog sover hver for sig i seng og på sofa. Albert ser det ske og må til sidst indrømme, at en trist skilsmisse nok er bedre end et tvunget samvær. Helligånd eller ej.

Forfatteren indleder med at skrive, at hans historie er »blottet for religiøse intentioner«. Det havde han ikke behøvet. Og det har han vist ikke lært ude på skolen for børnelitteratur. Heller ikke den forfriskende lalleglade sprogtone. Det er godt med obsternasige elever!

Og tegner Rasmus Juul er et perfekt match til denne muntre bog.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden