Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Solgt. Krimilæserne er sultne, og når de først har kastet sig over en forfatter, læser de gerne alle vedkommendes bøger. Det gavner blandt andet Ane Riel, hvis roman 'Harpiks' nu er solgt til syv lande. Desuden har hun fået prisen for årets bedste skandinaviske krimi. Arkivfoto: Finn Frandsen

Solgt. Krimilæserne er sultne, og når de først har kastet sig over en forfatter, læser de gerne alle vedkommendes bøger. Det gavner blandt andet Ane Riel, hvis roman 'Harpiks' nu er solgt til syv lande. Desuden har hun fået prisen for årets bedste skandinaviske krimi. Arkivfoto: Finn Frandsen

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udenlandske forlag søger danske krimier - og hygge

Årets bogmesse i Frankfurt viste, at genrelitteraturen stadig stortrives, og at engelsksprogede forlag ikke længere automatisk vender ryggen til litterære bøger - eller hygge.

Bøger
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både nye og mere garvede danske forfatternavne er på vej ud i verden med deres bøger. Op til og under den netop afholdte bogmesse i Frankfurt er Ane Riels roman ’Harpiks’ eksempelvis blevet solgt til både Sverige og Tjekkiet, så bogen nu udkommer i syv lande. Bogens seneste succes skyldes ikke mindst, at Riel har modtaget prisen for årets bedste skandinaviske krimi.

I det hele taget går det godt for de danske genreforfattere i udlandet. Thrillerforfatteren Jens Henrik Jensen har for nylig afsluttet en trilogi med romanen ’De frosne flammer’, og det har skaffet ham adgang til et nyt og større publikum.

»Lige inden messen solgte vi Jens Henrik Jensens Oxen-trilogi til Tyskland og Finland, ligesom vi har et bud fra et stort norsk forlag, så hans bøger vil udkomme i otte lande, og vi regner med flere salg i de næste par måneder«, siger Sofie Voller, chef for udlandssalg hos Politikens Forlag.

Når især krimier og spændingsbøger går godt, hænger det blandt andet sammen med, som Ane Riels agent, Lars Ringhof, udtrykker det, at krimilæserne er et sultent publikum, og de findes overalt.

»Det er folk, som læser meget, når de først går i gang. De læser krimier, som andre bruger streaming af serier på Netflix. Når de først er fans af en forfatter, læser de sig ofte igennem hele bagkataloget. Hver gang de er færdige med en bog, tager de den næste og så den næste igen«, siger han.

Mere nysgerrige

Krimierne er dog ikke det eneste, udlandet har øje for. Det seneste par år har danske forlag oplevet en holdningsændring hos ikke mindst forlagene i Storbritannien og USA. Her har man i årevis været meget uvillige til at købe romaner til oversættelse. Ofte har oversættelserne kun udgjort 2-3 procent af de bøger, forlagene udgav, men den store succes for bl.a. italienske Elena Ferrante har vist forlagene, at oversatte romaner også kan finde et publikum og blive en god forretning.

Alle forlag leder for tiden efter den store roman med den store fortælling

»I dag kan man godt få de engelsksprogede forlag til at interessere sig for bøger, selv om de ikke forinden har solgt 80.000 eksemplarer i Danmark«, siger Lars Ringhof fra Copenhagen Literary Agency.

Merete Borre, forlagschef hos Gyldendal, mærker den samme tendens.

»Alene det at forlagene er nysgerrige på de litterære udgivelser, er en stor forandring«, siger hun.

På Gyldendal har man selv mærket interessen. Forud for bogmessen i Frankfurt har forlagsagenturet solgt Mikkel Rosengaards debutroman ’Forestillingen om Ana Ivan’ til forlaget Custom House, et imprint i HarperCollins US.

Men det betyder ikke, at udlandssalg bare går automatisk. De internationale forlag har stadig kun få pladser i programmet til oversat litteratur. Men interessen er der, fortæller Sune de Souza Schmidt-Madsen, der er chef for dansk skønlitteratur hos forlaget Lindhardt og Ringhof.

»Alle forlag leder for tiden efter den store roman med den store fortælling, og den synes vi jo, at vi har med ’Folkets skønhed’ af Merete Pryds Helle. I Frankfurt var der en overvældende interesse for romanen. Nu skal de have den læst for at se, om det er en bog, som vil fungere hos dem, men en hollandsk forlægger synes allerede, at bogen lyder som en ny ’Pelle Erobreren’«, siger han.

Jo, der er stadig folk ude i verden, som husker en stor dansk forfatter, men ellers er det et noget andet dansk begreb, den internationale forlagsverden er optaget af lige nu: hygge.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I forbindelse med Frankfurt-messen har Gyldendals agenter solgt Anna Skyggebjergs bog med arbejdstitlen ’Let’s Hygge and Be Happy’, selv om den ikke er sat til udgivelse herhjemme før til foråret. Bogen er købt af Penguin Random House i Portugal, og Gyldendal venter, at flere udlandssalg følger, for hyggebølgen bare vokser og vokser. Op til Frankfurt-messen kunne branchemagasinet Publishers Weekly fortælle, at hele fire bøger om hygge udkommer på engelsksprogede forlag kort ind i det nye år. Det er Louisa Thomsens ’The Book of Hygge’, Malene Rydahls ’Happy as a Dane’, Signe Johansens ’How to Hygge’ og Meik Wikings ’The Little Book of Hygge’.

Forfatteren og skuespilleren Marie Tourell Søderberg har allerede fået fat i det lukrative marked for hygge. Hendes bog 'Hygge. The Danish Art of Happiness' er udkommet hos Penguin i Storbritannien, og bogen er solgt til udgivelse i flere andre lande.

Brinkmann til verden

Blandt de udenlandske forlag er der dog også interesse for andet end bøger om hygge. Eksempelvis er Mich Vraas anmelderroste bog ’Haabet’ om slaveriet i Dansk Vestindien solgt til Tyskland, og andre lande har romanen til overvejelse.

Og så er der i øvrigt også et helt andet dansk fænomen, som er på vej ud i verden. Svend Brinkmanns ’Stå fast’ er solgt til syv lande. Den nye, ’Ståsteder’, til foreløbig fire lande. Senest Sverige, men også USA og Storbritannien..

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden