Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

bestseller. På én nat er salget, af Potter-forfatterens nye krimi, steget fra 1.500 til over en halv million.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP

bestseller. På én nat er salget, af Potter-forfatterens nye krimi, steget fra 1.500 til over en halv million.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Efter afsløring: Rowlings krimi galopperer ind på bestseller-listerne

J.K. Rowling forsøgte at undslippe »Potter-fængslet« med pseudonym

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det begyndte med et mystisk anonymt tip på Twitter.

»Det er ikke en debutroman. Forfatteren er J.K. Rowling«, stod der i tippet, som en af The Sunday Times’ journalister modtog torsdag i sidste uge efter at have undret sig over over den velskrevenhed, der lå bag ’The Cuckoo’s Calling’, en debutroman af en tidligere ansat i det britiske militærpoliti ved navn Robert Galbraith.

Herefter nåede det at udvikle sig til en veritabel whodunnit, inden den engelske avis i søndags kunne afsløre en af sommerens helt store litterære overraskelser: at krimien, der blev udgivet til stor anmelderros i april i år, i virkeligheden ikke er skrevet af Galbraith, men derimod af verdens mest kendte forfatter J.K. Rowling – kvinden bag Harry Potter.

Bogsalget steg til en halv million »Jeg havde håbet at kunne holde på hemmeligheden lidt længere, fordi Robert Galbraith har været sådan en befriende oplevelse«, sagde Rowling til Sunday Times, efter at avisen havde konfronteret hende med opdagelsen.

»Det har været vidunderligt at udgive uden den hype eller forventning og en sand glæde at få feedback under et andet navn«, tilføjede hun.

Efter afsløringen er bogen – der handler om privatdetektiven Cormoran Strike, som efterforsker en fotomodels mystiske selvmord – røget til tops både på den amerikanske og engelske Amazon-bestseller-liste.

På én nat er salget steget fra 1.500 til over en halv million.

Nu sender forlaget bogen i trykken igen, og til næste sommer kommer 2’eren, skriver de i en mail til Politiken uden at ville kommentere sagen yderligere – heller ikke, om forlaget selv står bag tippet som et markedsføringskneb.

En vej ud af Harry Potter-fængslet
The Sunday Times afslørede først Rowling efter at have gjort en del detektivarbejde.

Først fandt de ud af, at Rowling og Galbraith havde samme litterære agent, redaktør og forlag.

Og da de gav krimien til to lingvistiske computereksperter sammen med Rowlings roman ’The Casual Vancancy’ og den seneste Harry Potter-bog, fandt de store ligheder mellem bøgerne.

Til sidst konfronterede de Rowling med opdagelserne.

Pseudonym er intet nyt
At skrive under pseudonym er ikke noget nyt i litteraturen. Karen Blixen skrev romaner under pseudonymet Isak Dinesen.

Og især i krimigenren ser man ofte forfattere skrive under andre navne.

Den irske forfatter John Banville, der har vundet Man Booker Prisen, udgiver krimiromaner under navnet Benjamin Black.

Stephen King udgav adskillige romaner under navnet Richard Bachman. Og i Sverige udgiver ægteparret Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril deres succesfulde krimier som Lars Kepler.

Ville bedømmes uden Potter
Der kan være forskellige motiver for forfattere, der bruger pseudonymer.

Men for J.K. Rowling må det have været lysten til at blive anmeldt og læst uden Potter-bøgerne som reference, mener litterær agent Lars Ringhof.

Hendes motiv er helt oplagt

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Hendes motiv er helt oplagt«, siger han.»J.K. Rowling befinder sig i et Harry Potter-fængsel, og der er voldsomme krav fra forlag, pressen og hendes fans, hver gang der kommer en ny bog. Det må være frygteligt begrænsende rent kunstnerisk. For hende handler det ikke om, hvad bogen sælger, men om at blive bedømt på teksten alene«, siger han.

»Hvor Slytherinsk af dig«

Krimiforfatter Sara Blædel, der bliver udgivet på samme forlag som Rowling i England, blev glad, da hun læste om Rowlings trick. »Modtagelsen af hendes seneste bog ’The Casual Vancancy’ var meget hyped, og mange anmeldelser var nærmest nederdrægtige på en helt personlig måde. Kunne hun nu det?, spurgte de. Hun var jo kun Potters mor. At skrive handler om at gøre det for historiens skyld og ikke af præstationsangst. Det er fedt, at hun siger ’Fuck jer, jeg skriver det, jeg har lyst til’«.

LÆS OGSÅ På Twitter, hvor historien begyndte, har der også været begejstring blandt kollegaer og Potter-fans, der dog ikke kan undgå at referere til Harry Potter-universet, som gjorde J.K. Rowling verdensberømt. »Jeg elsker det ...«, tweetede en amerikansk krimikollega i går og fulgte op med en henvisning til den del af trylleskolen Hogwarts, hvor de snu elever bor: »Hvor Slytherinsk af dig«.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden