Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
bedst. Jan Guillous 6. bog i serien er skrevet i et usmykket sprog, som griber læseren.
Foto: Martin Lehmann (arkiv)

bedst. Jan Guillous 6. bog i serien er skrevet i et usmykket sprog, som griber læseren.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny Jan Guillou-roman er den hidtil bedste i serien

Romanen 'Ægte amerikanske cowboybukser' er følsomt fortalt med fine detaljer om tidsånd og tøjmode.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hverken tiden eller nostalgien er, hvad den har været.

Slet ikke for det svensk-norske familiedynasti Lauritzen, familien igennem bogserien ’Det store århundrede’, som denne roman er 6. bind i, og hvor Jan Guillou har skildret 1900-tallet via tre gæve norske gutter, som på alle måder har klaret sig godt.

To mandhaftige træmænd i tysk og norsk tjeneste og så den kunstneriske lillebror med homoseksuelle forbindelser i det engelske aristokrati. Sligt blåt blod skorter det imidlertid ej heller på for de andre brødre, som scorer højgermanske møer med et von og/eller en titel foran pigenavnet. Men hadefuld foragt for alt angelsaksisk fører til svensk blindhed for nazismen.

Så var der heldigvis slægtens akademiske superkvinde, doktor i litteratur og indehaver af det sorte bælte hos SOE Johanne, der næstendels ene kvinde befriede Norge. Denne, heltinden i forrige bind, ’Blå stjerne’, er nu dette binds medvidne. Hovedpersonen, Eric Letang, skriver nemlig på den roman, som du læser, i vedvarende konference med just litteraturdoktoren om sprogets holdbarhed og iagttagelsernes valør.

LÆS OGSÅ

Her i ’Ægte amerikanske cowboybukser’ i året 1968, hvor han fortæller om sin turbulente og problematiske opvækst dengang i 1950’ernes Sverige. En ærbødig nation, som slikker sår efter sin skidne affære med Hitler og nu skal finde takt og fodfæste i forholdet til USA og Nato, men heldigvis har verdenschampionen Ingemar Johansson at gøre internationalt godt med.

Pludselig er den fattige samspilsramte dreng en ægte vicegreve med sydfransk stamtræ

Alt imens Eric er taget fra sin rige familie og plantet hos en fattigfin mor med en mand, som tærsker stedsønnen dagligt.

Sej i skolegården

Eric slås med sine egne trakasserier i skellet mellem at være en artig knægt og en trodsig teenager, mellem at leve som derouteret svensker med bedre dage bag sig og så bardus være afkom af en fornem fransk adelsmand, som kæmpede for Frankrig sammen med Charles de Gaulle. Vi er som i eventyrets rige. Pludselig er den fattige samspilsramte dreng en ægte vicegreve med sydfransk stamtræ.

Det hjælper naturligvis på teenagerlivet. På postyret med humørsyge piger og på at kunne agere sej i skolegården og som manisk sportsmand.

En udvej anes for en middelklassetilværelse, som både han og moderen anser for værre end døden, skabt af de foragtede socialdemokrater. Ekstremer gifter sig, hedder det på fransk. Hos Guillou er der således mere nåde for nazisme og kommunisme end for de der ’såsser’.

LÆS ANMELDELSE

I mine øjne er ’Ægte amerikanske cowboybukser’ romansuitens bedste bind. Følsomt fortalt med fine detaljer om tidsånd og tøjmode. I et usmykket sprog, som griber læseren. Ikke uden intellektuelle overvejelser, hvilket kommer frem i brevene til Johanne, som af dunkle årsager ikke kan døje Frank Jæger.

Men Eric møder også sin halve navnebror Erik Ponti fra kostskoleromanen ’Ondskaben’. Helt klart typer, som nogle sikkert vil diagnosticere som to sider af forfatteren selv, den bestemte bløde brormand versus den hårdkogte slagsbror.

Jeg foretrækker den første. Som i skildringer af det trælse liv for små og store drenge næsten glemmer sit adelssnobberi, glæde ved uniformer og medaljer og alle de andre prangende (jagt)trofæer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden