Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Særegent. Trods støt stigende uhygge formår Michael Katz Krefeld også at få hyggen, der er så typisk i danske kriminalromaner, blandet ind i handlingen. Foto: Pr-Foto

Særegent. Trods støt stigende uhygge formår Michael Katz Krefeld også at få hyggen, der er så typisk i danske kriminalromaner, blandet ind i handlingen. Foto: Pr-Foto

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


'Dybet' er en cocktail af dansk hygge og ondskabsfuld seriemorderjagt

Onskaben er uden tid og sted i Michael Katz Krefelds nye Ravn-krimi om psykopaten Kasper og sorgbelagte Morten.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To samspilsramte, socialt derangerede og moralsk apatiske knægte torterer og dræber en pige på tre år. Begge er under den kriminelle lavalder, begge anbringes på institutioner, skifter navn, udseende og identitet. Den ene, Morten, er den angrende, skyld- og sorgbelagte gerningsmand.

Den anden, Kasper, er psykopaten, hvis følelseskolde ondskab er en kronisk knude i sindet. Nu mange år senere synes han på færde igen med hensynsløse sadistiske skænderier og mord på enlige kvinder i storbyens virvar af drømme og længsler. Men Morten har anet ham, og i mangel af bedre og troværdighed hos politiet kontakter han snushanen Ravn.

Michael Katz Krefelds fjerde bind om den rappe, halvhårdkogte Ravn med sin uforløste mordsag på kæresten Eva, ’Dybet’, fanger an forrygende rapt og skarpt. Med en seriemorderintrige bestemt ikke for svage sjæle endsige blodangste mimoser.

Hos Krefeld fungerer denne danske blanding af hygge og uhygge effektivt.

Men også med en intens menneskejagt set før. Dog denne gang med den variation, at morderen Morten bliver Ravns følgesvend på en slalom mellem politifolk i diverse afskygninger og fjenden, som ofte er foran. Dette aparte forhold, som ligner et underligt venskab, er det mest innovative og interessante ved sagen.

Ganske vist lægger Krefeld sig op ad privatdetektivgenren med den romantiske Ravn i sin husbåd på Christianshavn. Men hvor den klassiske privatdetektiv muligvis har sex, så har han i hvert fald ingen slægt, frænder og familie.

LÆS OGS

Han er en mand fra hvor som helst. Mere den frygtløse ensomme ulv på kant med loven og kendt med forbrydelsens elementer end vagtsom hyrdehund på pote med vagthundene på politigården. Sådan som Krefelds eksstrømer med hunden Møffe i båden på Christianshavn. Jamen, lig den populære fjernsynsserie fra samme kvarter sågar omgivet af småsympatiske mennesker.

Bokseren og bartenderen Johnson på ’Havodderen’, den cigaretrullende boghandler Victoria, journalisten og latinogutten Eduardo som just i denne historie er i gang med at bage på buttede Belinda, som lige er ankommet.

Til denne burleske krimibiedermeier, vi ovre hos Jussi Adler-Olsen finder mere småborgerligt til stede i Allerød. Thi er der noget, som adskiller den danske krimi fra de øvrige nordiske, er det dette helle med hygge, hjemmebag og sofa.

Hvor dagens danske krimihelte kan trække sig tilbage, for at slå mave, smide sko og løsne bælte. Måske er man(d) lige så melankolsk som hos Henning Mankell og lige så brutal som hos Jo Nesbø. Men om lidt er kaffen klar, livet er alligevel ikke det værste, man har.

Hos Krefeld fungerer denne danske blanding af hygge og uhygge effektivt. Der er jo skønt omkring de små kanaler, mens spændingen stiger, hvilket den gør det meste af vejen. Til gengæld synes jeg, at seriens lange sag med den dræbte Eva og superskurken Kaminsky trækker for meget i langdrag.

Glem det Ravn. This is not Chinatown, men Christianshavn, hvor der altid kommer en pige og sporvogn til.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden