Elefantisk. Store følelser i store kroppe - her fredelige. Fra Ida Jessens 'Da Carl blev rasende'.  Tegning: Hanne Bartholin

Elefantisk. Store følelser i store kroppe - her fredelige. Fra Ida Jessens 'Da Carl blev rasende'. Tegning: Hanne Bartholin

BogForum

Børnebogsguide: BogForum byder på et forrygende program for børn og unge

Vi guider dig til, hvem du kan møde på årets børnebogsscener.

BogForum

Det er ikke mange, der mangler. Det skulle da lige være Bent Haller og Louis Jensen, men de bor også helt ovre i Jylland.

LÆS OGSÅ Ellers kommer alle de gode historiers ophavsmænd og ophavskvinder til Amager i den kommende weekend. Næsten. Hotte navne Vi begynder i de små sko og store øjne med Ida Jessen og hendes elefantbilledbog, som Hanne Bartholin har tegnet til. Spørg forfatteren, hvordan der kan siges så meget med så få ord!

Andre af de gode tegnere, man kan møde på messen, er Sussi Bech, Jan Mogensen og måske især Peter Madsen, der også signerer.

Strid kommer ikke, men hans store kæmpepære er der. Wolf Erlbruch kommer heller ikke den lange vej fra Wuppertal, men Linda P. læser op af muldvarpelortebogen, som han har illustreret. Den kender alle danskere.

Dyrk også tegner Otto Dickmeiss og fortæller Lilja Scherfig, der præsenterer billedværket ’Rævefælden’. Hvis bare den er halvt så god som deres første om det røde postbud …

Et tip: Jens Kovsteds ’Splatkanin’ med tegninger af Claus Rye Schierbeck er en børnekrimi i sære og sjove omgivelser.

Endnu et tip: Dyrk ham, eller duk dig, når Sigurd Barrett arriverer med sit nye ’Verdensatlas’ under armen.

Hvornår sover Kim Fupz Aakeson? Det kan du passende spørge ham om, når denne storproduktive forfatter med den uudtømmelige fantasi kommer på podiet for at fortælle om sin småfolkekære figur Vitello med en rørstrømsk mor og et kantet væsen.

LÆS ANMELDELSE

Kim Fupz er også med, når hans ungdomsroman ’De gale’ præsenteres som grafisk roman sammen med genfortæller Erik Barfoed og tegner Mikkel Sommer.

Gys og en ny fra kirkeministeren
Andre af tidens hotte navne er Kenneth Bøgh Andersen og kirkeministeren. Kenneth Bøgh skriver både gys, grin og superhistorier. Udkantssuperhelten Antboy er på vej til filmen og rimelig kendt.


Det er Manu Sareen også i den yngre aldersgruppe. Hans bøger om Iqbal Farooq fra Nørrebro har nok gjort mere for den gode stemning mellem ’dem’ og ’os’ end nok så mange pegefingre. Det er rablende morsomt, voldeligt og alligevel omsorgsfuldt. Manu Sareen går planken ud med et smil.

Glemmes skal heller ikke d’herrer Mann og Kjær, der bestyrer den populære manga-fantasy-agtige serie Taynikma, som er et flot og personligt bud på at integrere billede og tekst.


Man kan også møde Cecilie Eken, som skriver original fantasy i kendte rammer og et fornemt sprog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det samme kan man sige om Lene Kaaberbøl, der er i gang med at finde tonen fra Skammer-bøgerne for et mindre publikum.

’Vildheks’ hedder projektet, og der er kommet tre historier om dette minifeministiske Greenpeace-univers.

Unplugged action fra de varme lande
For dem, der er til store og små gangere, fortæller Jim Lyngvild i bogen med den ligefremme titel ’Vild med heste’. Kirsten Sonne Harild ved også noget om disse dyr. Hun er kendt for engang at have bidt en hest, der bed hende.

Og hun skriver den ligefremme hestesaga i serieform for alle læseføl om ’Pjok og Petrine’. Og så skal jeg lige huske at sige, at Vibeke Hastrup læser op af Astrid Lindgren. Det er hun god til!

Under messen uddeles Drengelitteraturprisen. Det bliver spændende at se, hvem der skal have den. Det kan jo også være en ’pige’.

Fantasy har mange boliger. Pernille Eybye er på vampyrholdet med ’Blodets bånd’. Helle Ryding skriver klassisk fantasy – for øjeblikket fra Møn. Nick Clausen er uhyggeligere end sin egen skygge. Og Lene Dybdahl forbinder historiske perioder. Nutiden og 1492.

Makkerparret Tina Sakura Bestle og Anne-Marie Donslund har ganske simpelt fundet guld ved vestkysten med deres serie i foreløbig to bind fra Varde og omegn om de (adskilte) siamesiske tvillinger Ærtehalm. Det er ikke så ringe.

Og bliv ikke forskrækket, hvis sørøverne Benni Bødker og Thomas Thorhauge dukker op med klap for øjet og bind om armen.

'Djævelens øjne’ er unplugged action fra de varme lande af mærket 'sabler og saltvand'.

Reuter og Bibelen

Bibelen har fået ny luft i disse år. Lige fra Sigurd Barretts glade evangelium til Oscar K.s temmelig trøstesløse 'Fattigmandsbibel'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men nu er det Bjarne Reuter, der prøver kræfter med 'Bogen'. Hvordan mon det er grebet an? Han stiler mod et voksent publikum. Mon ikke børn kan læse med? Hvis man vil møde ungdomsforfatter Sarah Engell, skal man over i voksenafdelingen. Forfatteren bag titler som 'Forbandet mødom' og 'Forpulede kærlighed' har nemlig skrevet en roman om samme emne plus lidt mere for ældre erotikere.

Ronnie Andersen skriver tidens mest vedkommende ungdomsbøger for og om drenge. De er fortalt indefra med nerve og klarsyn. De handler om indkapslede følelser og bange hjerter. Senest har Ronnie Andersen dog skrevet om en pige. 'Komatøs' hedder den. Og det handler den om.


Der er ikke meget ny faglig litteratur på børnebogshylden i disse år. Men mød forskeren Nina Christensen, der har skrevet en klog bog med den smukke titel 'Videbegær' om børnelitteraturens skabelse midt i 1700 tallet. Og hvad vi kan lære af det.

Og et PS: Man savner skolebibliotekarernes legendariske stand 91 fra Forum, hvor arrangementerne kørte hele tiden. Det er blevet for dyrt nu for en lille forening.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce