Prisvinder. Tidligere premiereløjtnant, nu prisbelønnet forfatter. 38-årige Anne-Cathrine Riebnitzsky er årets modtager af Bogforums debutantpris.
Foto: Ditte Valente

Prisvinder. Tidligere premiereløjtnant, nu prisbelønnet forfatter. 38-årige Anne-Cathrine Riebnitzsky er årets modtager af Bogforums debutantpris.

BogForum

Årets debutant: »Det er lidt vildt lige nu«

Debutantpris er brændstof til det ensomme arbejde, siger Anne-Cathrine Riebnitzsky.

BogForum

»Det er noget, jeg virkelig har drømt om meget, meget længe«, siger Anne-Cathrine Riebnitzsky, der netop har modtaget Bogforums Debutantpris i Bella Center.

Hun modtager prisen for sin skønlitterære debutroman 'Den stjålne vej'.

Foran en fyldt sal takkede hun juryen og afslørede, at det var en pigedrøm, der gik i opfyldelse.

»Det er nok den største anerkendelse, man kan få som debuterende forfatter i Danmark, og for mig svarer det lidt til at blive udnævnt til årets rookie i ens yndlingssport«, siger hun til politiken.dk efter prisuddelingen.

LÆS OGSÅ

»Lidt vildt lige nu«
Mens Riebnitzsky vandrer over det røde gulvtæppe og ud på messen griner hun ind i mellem.

»Det er lidt vildt lige nu«, siger hun med favnen fuld af gaver.

Udover hæderen modtager hun 50.000 kroner.

Anne-Cathrine Riebnitzsky (født 1974) er uddannet fra Forfatterskolen i 1998, men er desuden uddannet sprogofficer og har været udsendt i Afghanistan som soldat og senere rådgiver for Udenrigsministeriet.

BOGFORUM-KRIMIGUIDE

Et skub til bogen

'Den stjålne vej' foregår i Afghanistan under krigen i efteråret 2008 og handler om tre skæbner: ingeniøren Khan, gadedrengen Javeed og Malika, som er en moderne kvinde i en traditionel verden.

Fortællingen om de afghanske mennesker ligger forfatteren meget på sinde, og derfor er hun taknemmelig for, at bogen nu får mulighed for at nå ud til et bredere publikum.

»Det er klart, det er noget, der skubber bogen fremad. Der er mange andre nye forfattere, der kommer frem, og konkurrencen er hård. Men nu er der flere, der får chancen for at læse bogen og blive glade for den, når man får sat sådan et mærkat på«.

Ny bog på vej I øjeblikket er Riebnitzsky i gang med at skrive en ny roman, som udkommer i efteråret 2013.

»Den foregår i Danmark, og jeg siger ikke så meget om den, for så går det i stykker«, siger hun. Og smiler lidt nervøst.

Hun tror umiddelbart ikke, prisen vil have betydning for arbejdet med den nye roman.

En overgang var hun bange for, at det ville give hende præstationsangst, hvis hun vandt:

»Men selv om jeg skulle gå hen og skrive en dårlig bog, er der ingen, der kan tage den her pris fra mig. Det er lidt sådan, jeg har det med den nu«.

Brændstof
Fra talerstolen fortalte debutanten, at hun i 2011 var så frustreret over arbejdsprocessen, at hun truede sin redaktør med at brænde manuskriptet til 'Den stjålne vej'.

Den anerkendelse, der ligger i prisen, kan måske give hende mere ro, så en sådan frustration ikke opstår igen, håber hun.

»Det er fedt at få den anerkendelse, for det giver noget brændstof til at skrive videre. For man skal ikke tage fejl: Meget af arbejdsprocessen er ensom, og du får ikke ret meget anerkendelse undervejs«, siger Anne-Cathrine Riebnitzsky.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce