Aktuel. Lars Kjædegaard har netop fået fjerde bind i sin krimiserie på  gaden og er aktuel med 'Goyas hund'.
Foto: PR

Aktuel. Lars Kjædegaard har netop fået fjerde bind i sin krimiserie på gaden og er aktuel med 'Goyas hund'.

BogForum

Krimi-guide: Danske forfattere markerer sig stærkt

Henrik Palle guider igennem krimibølgen. Flere af forfatterne kan opleves på BogForum.

BogForum

Der skal nok være et par mandfolk eller tre, der efter endt læsning af programmet for årets BogForum i Bella Center vil gnide sig lidt velbehageligt i skægget og gnægge, at så fik det da endelig en ende.

For en af de ting, man kan konkludere på baggrund af krimiforfatteroversigten i det 146 sider tykke katalog til årets store danske litteraturfestival, er, at femikrimien ikke længere er helt så dominerende, som den tidligere har været.

Der er med andre ord ikke det sædvanlige rykind af forhenværende kvindelige svenske Djøf’ere, der i ly af krimigenrens bloddryppende sætstykker får afløb for deres had til svigermødre og deres slapsvanse af sønner og ægtemænd.
To populære kvinder

Her tager de litterære konjunkturer sig en pause; men ellers er der masser af krimier, først og fremmest fra kendte og især danske navne.

For vore hjemlige lystmordere og lænestolsdetektiver er flittige og populære navne med deres seriemord, altså bogserier om drab og andre skrækkelige forbrydelser.

En af de meget aktive er Anne Grue, der efter en lang karriere som først grafiker og siden bladsnedker i Aller-koncernen samt et par romanmæssige tilløb slog igennem i 2006 med det første bind i serien om den skaldede detektiv Dan Sommerdahl, som i en fiktiv nordsjællandsk by opklarer det ene mord efter det andet.

LÆS OGSÅ

’Dybt at falde’ var titlen, og den etablerede nærmest omgående Anna Grue blandt landets mest tiljublede krimiforfattere. I år er hun aktuel med bind fem af de bebudede ti: ’Et spørgsmål om penge’. Her er det en stenrig erhvervsmand med smag for unge kvinder og hårde stoffer, der må lade livet.

En anden meget populær kvinde er aarhusianske Elsebeth Egholm, der siden 2002 har huseret i Aarhus og omegn med sine veludtænkte krimiplot og detektiven Dicte Svendsen, hvis dunkle fortid og bortadopterede søn spøgte i hendes bevidsthed, indtil han dukkede op i kød og blod.

LÆS OGSÅ

Og nu har han været hovedpersonen i de to seneste romaner, ’Tre hundes nat’ fra sidste år samt den aktuelle ’De døde sjæles nat’.

Søskendeparret Hammer bragede igennem lydmuren med første del af deres krimiserie, ’Svinehunde’, i 2010.

Aftaler med et større antal udenlandske forlag, flotte anmeldelser og flotte salgstal blev deres fortælling om kriminalinspektør Konrad Simonsen og hans jeremiader til del, og i år er de nået til fjerde ombæring i sagaen: ’Pigen i Satans mose’.

LÆS OGSÅ
Debutanter og svenske veteraner

En af forrige års store overraskelser på krimifronten var pseudonymet A.J. Kazinski og dettes debut ’Den sidste gode mand’.

Her var en historie med både Schwung og Gehalt, som tilmed var virtuost godt skrevet. Bag det østeuropæisk klingende forfatternavn gemmer sig den drevne skribent og forfatter Jacob Weinreich og filminstruktøren Anders Rønnow Klarlund.

LÆS OGSÅ

Deres detektiv hedder Niels Bentzon, og han har det ikke let. Han har psykiske problemer, og i den aktuelle opfølger, ’Søvnen og døden’, er han netop vendt tilbage fra en længere sygeorlov, da han konfronteres med en formodet selvmorder, som imidlertid viser sig at være en del af et større kompleks af ondskab.

Svenske Lars Kepler er også et pseudonym og såmænd også for et par, der har forbindelser til filmbranchen. Deres debut, ’Hypnotisøren’, som fik fremragende anmeldelser i 2009, er netop blevet forvandlet til en film, og dertil kommer så den nys udkomne ’Ildvidnet’, der efter sigende er lige så infernalsk spændende som de to tidligere romaner fra ægteparret, som dækker sig under navnet.

LÆS OGSÅ

Mændene kan også
Desværre har Lars Kjædegaard ikke fået helt den samme opmærksomhed og succes som især sine kvindelige krimiforfatterkolleger, hvilket er synd og skam.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For han skriver en god krimi, og på det seneste har også han taget hul på en serie, hvor hovedpersonerne er kriminalpolitifolkene Thor Belling og Anita Hvid. Fjerde bind i serien, 'Goyas hund’, er netop kommet på gaden.

Årets udenlandske hovednavn på BogForum er ingen ringere end Robert Goddard, hvis plotsikre krimier har forsødet mangen en sommerferie i årenes løb.

LÆS OGSÅ

Blandt kendere er der diskussion om, hvorvidt ’Fra billede til billede’ fra 1990 eller ’Fra sol til skygge’ fra 1996 betegner det absolutte højdepunkt i den Cambridge-uddannede historikers stilsikre whodunnit-forfatterskab; men det betyder mindre. I år gæster han vort land for at snakke om sin seneste, ’Ulven fra Beograd’.

Og så er der selvfølgelig vor egen krimikonge: Allerød-borgeren Jussi Adler Olsen, hvis succes - fortjent - ingen grænser kender.

Når han bliver interviewet på messen, er det helt sikkert, at han vil blive stillet spørgsmålet: Hvornår kommer den næste i serien om den vrisne Carl og hans afdeling Q? For alene titlen, ’Marco Effekten’, lyder besnærende spændende.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce