Jern, blod - og dumhed

Stormen ved Dybbøl i 1864 var hurtigt over- stået, men kostede mange soldaters liv og påførte nationen et langvarigt mindreværdskompleks. En ny bog rummer en lysende fortælling om den danske histories kræftknude.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Stormen på Dybbøl begyndte 18. april 1864 kl. 10.

Seks minutter senere var den første skanse indtaget og klokken halv elleve den sidste. Der fulgte lidt modstød i løbet af eftermiddagen, men reelt var slaget overstået på en halv time.

Foruden en mængde overflødigt døde og sårede medførte de 30 minutter blandt andet, at sønderjyderne fik 56 år under preussisk styre, herunder retten til at blive slagtet i tyske uniformer i Første Verdenskrig, og at Danmark i hundrede år led under ’sårfeberen fra Dybbøl’, mindreværdskomplekset, der nu er slået om i det gigantiske storstatssyndrom, hvor vi skal være krigskammerater med de store i Irak.

Det er denne kræftknude i dansk historie, med metastaser helt op til nutiden, Tom Buk-Swienty har taget sig for at underkaste en minutiøs vivisektion. Han fortæller os ikke noget om krigen, som ikke i princippet er frit tilgængeligt og altså kendt. Men han fortæller det så levende, som det aldrig er blevet fortalt, siden de, der kunne huske det, gik i graven, og med et større overblik, end nogen af dem kunne skaffe sig.

Bomber og granater var regnet ned over danskerne i skanserne på bakken under den smukke mølle i over en måned. Det kunne ikke vare længe, inden preusserne ville storme. Mandag 18. april var vejret strålende. Preusserne begyndte et intenst bombardement klokken 4 om morgenen. Det måtte være optakten til stormen, tænkte danskerne, og den måtte komme omkring solopgang, det var det logiske tidspunkt at storme på. Men der kom ingen storm. Bombarderingen fortsatte, og danskerne tænkte just another day .

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce