Hippier. Kunstneren Peter Louis-Jensen er hovedperson i Peter Øvig Knudsens anden bog om ungdomsoprøret. Han døde  i 1999. Hans eks-kone Bodil Marie Nielsen  (billedet) medvirkede i bogprojektet, men trak sig ud af det efter udgivelsen af første bind for et år siden.
Foto: fra bogen

Hippier. Kunstneren Peter Louis-Jensen er hovedperson i Peter Øvig Knudsens anden bog om ungdomsoprøret. Han døde i 1999. Hans eks-kone Bodil Marie Nielsen (billedet) medvirkede i bogprojektet, men trak sig ud af det efter udgivelsen af første bind for et år siden.

Faglitteratur

Peter Øvigs hippier gør oprør over ny bog

Peter Øvig Knudsen går mere efter sensationer end sandhed, kritiserer centrale kilder.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Da Peter Øvig Knudsen sidste år udgav første bind af sin 1.100-siders dokusaga om de første danske blomsterbørn, ’Hippie’, sagde han i et interview her i avisen:

»Ingen har hidtil anfægtet troværdigheden af de dokumentariske bøger, jeg har udgivet. Så det er med en ny nervøsitet jeg udgiver ’Hippie’. Her er der masser af ting, der kan anfægtes«.

LÆS OGSÅ

Meget tyder på, at succesforfatteren har haft god grund til at være nervøs. Efter udgivelsen af første bind afbrød to af bogens hovedkilder, keramikeren Bodil Marie Nielsen og billedkunstneren Bjørn Nørgaard, kontakten til forfatteren, fremgår det af ’Hippie 2’, der udkommer på torsdag.

En nyttig idiot
Efter interviewet om ’Hippie 2’ med Peter Øvig Knudsen i søndagens Politiken har Bodil Marie Nielsen nu skrevet et debatindlæg i dagens avis og siger desuden om det afbrudte samarbejde:

»Til sidst sad jeg tilbage med følelsen af at være en nyttig idiot, hvis indflydelse strakte sig til at korrigere symbolske detaljer og ellers bare levere oplysninger, der skulle dokumentere og forstærke en allerede indtagen præmis for ’Hippie’-bøgerne. Øvig havde på forhånd besluttet sig for det færdige resultat, og jeg skulle bare levere mellemregningerne. Derfor afsluttede jeg samarbejdet«, siger Bodil Marie Nielsen, der mod slutningen af Thylejren i 1970, deltog i besættelsen af kirken i Hjardemål bl.a. sammen med sin afdøde eksmand, Peter Louis-Jensen.

Diskuterede i endeløse mail
Han er hovedpersonen i andet bind af Peter Øvig Knudsens værk, hvor beretningen om de første danske hippiers blomstringstid 1967-70 ender i en detaljeret skildring af den aggressive aktion i Hjardemål og efterfølgende urolighederne i København under Verdensbankens topmøde.

SE BILLEDER

»Peter Øvig vil gerne sætte et stort, fedt lighedstegn mellem de ideer, der dannede baggrunden for Blekingegadebanden, og de tanker, vi gjorde os i forbindelse med besættelsen af Hjardemål Kirke. Min pointe er, at der overhovedet ikke er nogen sammenhæng. Peter Øvig holdt fast i sin parallel, og i bøgerne oplister han flere gange ligheder mellem os kirkebesættere og det, der senere skulle udvikle sig til en terrororganisation«, siger Bodil Marie Nielsen.

»Jeg trak ikke mine udtalelser fra bogen, fordi jeg simpelthen blev for træt. Jeg diskuterede i endeløse mail med Peter Øvig, men orkede til sidst ikke mere og trak bare stikket ud. I dag kan jeg godt komme i tvivl om, om det måske var en fejl, at jeg ikke bad ham trække mine udtalelser ud af bogen«.

Hun har bidraget til beskrivelsen af en anden dramatisk hændelse i Thylejren: tvangsindlæggelsen af hendes psykisk ustabile bror, der døde for 20 år siden og var kendt i lejren som ’Snakke-Jens’.

»Jeg synes, Peter Øvig har været meget lydhør over for kritik og suppleringer. Men han er tydeligvis mere interesseret i sensationen end sandheden«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Ud over søsterens fortælling bruger Øvig Knudsen udsagn fra flere andre i beskrivelsen af broderens tid i lejren. Bl.a. citerer forfatteren fra et postkort, som en ung pige skrev hjem, hvor hun fortæller, at ’Snakke-Jens’ havde taget kvælertag på hende:

»Jeg har svært ved at tro, at min bror skulle gøre sådan noget. Hvis det absolut skal med, synes jeg, det er en relevant oplysning, at pigen og min bror var kærester og boede sammen i Thylejren. Det fortalte jeg Peter Øvig, men det interesserede ham ikke. I stedet har han fundet det væsentligt at fortælle, at pigen engang kom sammen med en fyr, der år senere blev aktiv i Blekingegadebanden«.

Dumme svin
Også billedkunstneren Bjørn Nørgaard afbrød samarbejdet. Fra Berlin fortalte han i går, at »I kan skrive, hvad fanden I vil. Jeg gider ikke beskæftige mig mere med den bog«.

I et brev til Peter Øvig Knudsen, der er gengivet i 'Hippie 2', og hvori forfatteren tituleres »dumme svin«, begrunder Nørgaard blandt andet sit valg:

LÆS OGSÅ

»Generelt virker din tekst faktuelt i orden. Men alle drømmene, alle de sublime øjeblikke af ekstatisk indsigt, kærligheden, ømheden er kemisk renset væk. Tilbage er et depraveret, tragisk skelet af mulige kendsgerninger, og intet kan lyve som selektive kendsgerninger«.

Modsat intention

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce