KUL. I Knud Simonsens roman skildres livet i brunkulslejren, hvor mændene knoklede på akkord. Polfoto

KUL. I Knud Simonsens roman skildres livet i brunkulslejren, hvor mændene knoklede på akkord. Polfoto

Faglitteratur

Ny bog kalder det jyske Klondike for en stat i staten

Kulørt og oplysende roman om brunkulslejerne ved Herning, der fyrede Danmark op under besættelsen.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Et drama i besættelsens drama er brunkulseventyret ved Herning. De kulagtige fossiler i undergrunden var kendt, men først med Anden Verdenskrigs mangelsituation blev det rentabelt at hente dem op. For ikke at sige nødvendigt, hvis det besatte Danmark ikke skulle krepere af kulde.

Snart trak ’det brune guld’ entreprenører, 4.000 arbejdere plus eventyrere til feltet, der allerede dengang fik navnet ’Jydsk Klondike’. Det er titlen på en reportageroman af Herning-journalisterne Anton Duedahl Madsen og Eivind Sulkiær fra 1943. Inden da havde forfatteren Mogens Klitgaard indlagt miljøet i den fine novelle ’Brunkul’ (1941). Siden har lokale behandlet temaet journalistisk og etnologisk.

Brunkulseventyret fortsatte op i 50’erne, og det gik så hårdt til med ulykker og slagsmål, at området fra 1947 fik fast Falck-ambulance. En mindelund har 57 mindesten over omkomne arbejdere, og det arrede månelandskab står stadig tilbage – livsfarligt på grund af mergelgrave og jordskred.

Endnu har vi ikke fået den store bog om tabernaklet, men arkitekt og forfatter Knud Simonsen formidler det effektivt i denne roman. Den bygger på grundig research og interview med overlevende veteraner og familie. Et par optræder under eget navn, men de fleste har fået fiktive navne – med god grund, for miljøet tiltrak ikke Vorherres blideste børn.

Øltønden og Hugormen
Handlingen foregår omkring guldgraveriets epicenter: flækken Søby og lederfigur er den 22-årige Martin Rask Jensen, en af de mange, der hellere vil slide i bidende vestenvind på barsk, men fed akkord frem for som underbetalt gårdskarl i grisefims. Og frem for at arbejde i Tyskland eller bygge betonbunkere på Vestkysten.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce