Kejserens nye tidsskrift er gennemsyret af studentikost pladder

At dømme efter den debut går de målrettet efter ikke at få nogen læsere.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Om Gyldendals hæderkronede tidsskrift Kritik kan man på skriftets hjemmeside læse, at det »bygger bro mellem den akademiske verden og den øvrige offentlighed«.

Det er falsk varebetegnelse.

Allerede i det spritnye nummers forord går det galt. Heri forsøger de nytiltrådte redaktører, Elisabeth Friis og Ursula Andkjær Olsen, at forklare, hvorfor de lægger ud med et tema om gentrificering, som sagt på dansk er betegnelsen for den proces, som skubber fattige(re) mennesker ud og rige(re) ind i byer og bydele.

LÆS OGSÅ

Det lykkes ikke, men man forstår, at de to vistnok finder det problematisk, at middelklassen flytter ind i storbyerne, fordi det gør byrummet mere ensartet og dermed kedeligt. Det forbliver uklart, fordi »man også kunne forestille sig, at det måske slet ikke er de opsigtsvækkende, men de små forskelle, der skærper sanserne for de uendelige variationsmuligheder«.

I de egentlige temaartikler er der ingen slinger i valsen: Skribenterne synes alle stærkt nødlidende på grund af den æstetiske forulempelse, de oplever, når de opholder sig i byer eller bydele, som er blevet »homogeniseret« af tilflyttere.

Det fremgår, at »middelklassen«, som i flere artikler gøres til handlende subjekt, pr. definition befolkes af røvkedelige konformister.
Akademisk volapyk

Amerikanske Sarah Schulman, der krediteres som forfatter, dramatiker samt aids- og homoaktivist, indleder konspiratorisk med en selvoplevet beretning om Manhattans forvandling.

Man forstår, at 'nogen' har villet »skifte en slags mennesker ud med en anden«, ligesom det ifølge Schulman er en kendsgerning, at »livet i det offentlige rum undertrykkes, når kvarterer gentrificeres«. Miseren skyldes, at nutidens hvide tilflyttere er helt forskellige fra tidligere tiders.

Tidligere blev de hvide tilflyttere »bygjorte«, de »tilpassede sig de forskelle og dynamikker, som de tragtede efter«, men sådan er det åbenbart ikke med »det nye hold, forstædernes veluddannede børn«. »De kom for at homogenisere, ikke for at være med eller blive en del af eller for at lære eller udvikle«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce