Fængselsvagter. Blaine Hardens skrækindjagende bog om Shin Dong-hyuks flugt fra Nordkorea belyser en sjældent set side af et af verdens mest lukkede lande.

Fængselsvagter. Blaine Hardens skrækindjagende bog om Shin Dong-hyuks flugt fra Nordkorea belyser en sjældent set side af et af verdens mest lukkede lande.

Faglitteratur

Ny bog giver detaljeret beskrivelse af Nordkoreas kz-lejre

Flygtning fra Nordkorea giver en af de vigtigste og mest rystende skæbneskildringer i mange år.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Hvis der var nogen, der troede, at begrebet ’koncentrationslejr’ gik over i historien med det nazistiske nederlag i 1945, er tiden inde til at tænke om.

Bevares, det meste af verden har længe været vidende om, at den var helt gal med tilstandene i Nordkorea, men en mere detaljeret indsigt har det været småt med.

Nu er det her endelig, indgangen til et af klodens mest brutale og bizarre samfund: det uhyggelige personlige vidnesbyrd om, hvor rædselsvækkende vilkår det nordkoreanske klanvælde, Kim-dynastiet, byder sine undersåtter.

Shin Dong-hyuk
Manden, der leverer indsigten, er kun 29 og ligner slet ikke en overlevende kz-fange fra det nordkoreanske Gulag.

Med sin milde fremtoning kunne Shin Dong-hyuk være en hvilken som helst af de titusinder af unge sydkoreanere, som dagligt flokkes i megabyen Seoul, metropolen i succeslandet Sydkorea, der på historisk kort tid er blevet den absolutte modsætning til det, som Shin kommer fra.

LÆS OGSÅ

I 1983 blev han født i Lejr 14, en gigantisk straffekoloni beliggende nordøst for hovedstaden, Pyongyang.

Hans forældre fandt hinanden i lejren tvunget af omstændighederne: Hele familien blev straffet på grund af slægtninges flugt fra diktaturet få år efter oprettelsen af Den Demokratiske Folkerepublik Korea. For det nordkoreanske afstraffelsessystem er så raffineret, at det rammer de efterfølgende tre generationer efter en ’lovovertrædelse’.

Nøglen til helvede
Fortællingen om Shins flugt fra dette helvede er gjort konkret takket være Shins samarbejde med den amerikanske journalist Blaine Harden.

Tålmodigt og vedholdende har Harden lukket op for Shins traumatiske erfaringer og sammenholdt udsagnene med de fakta, der kendes fra andre, især den voksende gruppe af nordkoreanske flygtninge, der i dag lever i Sydkorea.

Som læser farer man gennem de 270 sider, som var det en gyser - og sidder tilbage med en overvældende afmagtsfølelse.

Få fuld adgang i 3 måneder for 299 kr

Eller prøv én måned for 1 kr.

Se tilbud

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce