Grundig bog beskriver skolelærers studier af Nordlyset

Beretningen om Sophus Tromholt og Nordlyset er historisk interessant.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

»Nu viste sig ogsaa det saakaldte mørke Segment, over hvilket Nordlyset stod som en Bue. Med en overordentlig stor Hastighed ligesom slyngedes store lysmasser endogsaa helt op til Zenith, hvor de forsvandt. I alle Retninger gik denne Bevægelse, der fremgød et meget smukt Skue, især da der i den lyse Bue fremstod en Mængde temmelig korte, klare Straaler, som havde en vis Lighed med en Række sidestillede Orgelpiber ...«.

Hvad det fascinerende fænomen nordlys egentlig er for noget, har man selvfølgelig spekuleret over historien igennem, og en af de videnskabsmænd, der har bragt os svarene nærmere, er en overset skæbne i videnskabshistorien - Sophus Tromholt (1851-1896).

Grebet af nordlyset
En dansk skolelærer, der blev grebet af nordlyset og viede sit liv til at studere dette poetiske fænomen gennem minutiøse iagttagelser og videnskabelige teorier, der bragte ham på spændende studierejser til Norge og Island og på kant med det videnskabelige establishment i skikkelse af den ansete magister Adam F.W. Paulsen.

LÆS OGSÅ

Kira Moss og Peter Stauning bringer på tilbundsgående vis Tromholt til ære og værdighed igen som en interessant skikkelse i dansk videnskabshistorie og får samtidig ført os ind i den æstetiske fascinationskraft og videnskabelige udfordring, som nordlyset rummer.

Med den videnskabsånd, der insisterer på »Iagttagelser, Iagttagelser, Iagttagelser« som krumtappen for al forskning, lagde Tromholt en imponerende ildhu for dagen i sin disciplinerede lidenskab for at fravriste nordlysets gåder dets svar, herunder den forskydelige nordlysring, senere betegnet 'Nordlysovalen'.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce