Fremragende ny grundbog viser frejdigt vejen for humanioras fremtid

’Kampen om disciplinerne’ er et meget sobert, grundigt og tankestimulerende værk.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Med udgivelsen af denne videnskabsteoretiske grundbog, ’Kampen om disciplinerne. Viden og videnskabelighed i humanistisk forskning’, træder trioen David Budtz Pedersen, Frederik Stjernfelt og Simo Køppe direkte ind i en tradition med rødder tilbage til Kant.

Da Immanuel Kant i 1798 endelig fik publiceret ’Der Streit der Fakultäten’ (’Fakulteternes strid’, red.) i sin helhed, var et af hans centrale motiver at afvise forsøg på censur og indskrænkning af forskningens frihed fra den preussiske stat under ledelse af Friedrich Wilhelm II; en vigtig, sammenhængende begrundelse var Kants ønske om at fremhæve det filosofiske fakultets og den kritiske rationalitets særlige rolle og evner i forhold til de medicinske, teologiske og juridiske fakulteter.

Det betyder ikke, at værket ’Kampen om disciplinerne’ er et bagudskuende værk i slet forstand, tværtimod er det solidt og direkte forankret i nutidig praksis på humaniora, og det er båret af et åbent blik mod den umiddelbare fremtid for humanvidenskaberne.

Men uden sammenligning med Kants Preussen i øvrigt er de humane videnskaber i dag presset både indefra og udefra. Indefra af allehånde former for hårdkogt socialkonstruktivisme og relativisme og udefra af en økonomistisk new public management.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce