Modstand. Misforholdet mellem idealer og realiteter for anbragte og indlagte skabte bl.a. Galebevægelsen. Billedet viser en udateret 'galefestival'. Arkivfoto: Ebbe Andersen

Modstand. Misforholdet mellem idealer og realiteter for anbragte og indlagte skabte bl.a. Galebevægelsen. Billedet viser en udateret 'galefestival'. Arkivfoto: Ebbe Andersen

Faglitteratur

Samfundet set indefra og ud i dansk socialforsorg

Omfattende socialhistorisk forskning på tværs af forsorgsgrene piller ved de velfærdsstatslige skønmalerier, takket være anbragtes egne livshistorier.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Syddansk Universitetsforlag skriver i den pressemeddelelse, som følger med ’På kanten af velfærdsstaten’, at Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, efter læsningen af bogen kom på andre tanker, nemlig at hun nu i modsætning til før vil komme med en officiel undskyldning til tidligere institutionsanbragte børn og handikappede.

Et ønske, som især en kreds af tidligere anbragte på skolehjemmet Godhavn har udtrykt.

Det er vanskeligt at vide, hvor stor indflydelse bogen har haft på Mette Frederiksens politiske dispositioner. Og om hun overhovedet har haft tid til at læse den murstenstykke bog med hele 952 noter. Det ligner lidt gidseltagning af et socialhistorisk værk, hvis videnskabelige omfang og integritet står godt i sig selv uden at blive koblet så direkte til de politiske beslutningsprocesser. Forfatterne har da også i indledningen et klogt forbehold, hvad angår nøjagtigheden af erindringerne: »To mennesker, der har været anbragt på den samme institution i den samme periode, kan meget vel fortælle to vidt forskellige historier«.

Det stort tænkte socialhistoriske projekt er unikt på to måder. Inden for periodiseringen 1933-1980 går forskerne for det første på tværs af de tre store forsorgsområder børneforsorgen, psykiatrien og åndssvageforsorgen. For det andet baseres godt 20 pct. af bogen på et nedefra-perspektiv i form af 15 livshistorier (ud af ca. 140 indsamlede) med afsæt i interview med tidligere anbragte/indlagte og til dels ansatte inden for de forskellige institutionsområder.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce