Afslappet. Bemærk den afslappede måde, de sorte tjenestepiger læner sig op ad de siddende kvinder på. Måske blev de set som mere end tyende?
Foto: Atelier du Nord, Assens

Afslappet. Bemærk den afslappede måde, de sorte tjenestepiger læner sig op ad de siddende kvinder på. Måske blev de set som mere end tyende?

Faglitteratur

Bog om vestindere i Danmark er fremragende historieskrivning

Fortællingen om de sorte vestindere, der kom til Danmark for over 100 år siden, får personlig stemme i Per Nielsens bog.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Henriette Jensen blev født i 1866 og ernærede sig som tjenestepige. Hun blev i 1901 gift med en tidligere soldat, tømrer Jens Peter Jensen, og levede til sin død i 1945 i København. Man ser hende for sig på den slags fotografier, der kendetegner perioden omkring forrige århundredeskifte. Eller gør man?

Ikke helt. Henriette var nemlig født Henriette Constance Jacobs, begge hendes forældre, Henry og Cecilia, var slaver, præcis som deres forældre havde været det, og alle var de efterkommere af de ulykkelige mennesker, som var blevet bortrøvet fra Vestafrika i tiden fra midten af 1600-tallet og frem til begyndelsen af 1800-tallet, da den danske slavehandel holdt op. Cirka 120.000 mennesker blev ført som danske slaver til Vestindien, men det var bare sølle 2 procent af de næsten 13 millioner mennesker, hvis liv blev ødelagt af den europæiske brutalitet.

Det er historien bag fru Jensen og andre vestindiske danskere, som portrætteres i historikeren Per Nielsens bog af samme navn. I snæver forstand handler det om nogle af de første sorte mennesker i Danmark, men i et lidt videre perspektiv er det Danmarks grusomme bidrag til menneskelig fornedrelse, vi har for os.

De mennesker, vi møder i bogen, skal naturligvis ikke forstås som efterkommere af afrikanske slaver, for de var så meget andet, men man kan ikke ignorere, at deres liv i Danmark har direkte forbindelse til det, ja, sorteste kapitel i vores lands forhistorie. De Vestindiske Øer blev solgt i 1917, og mange børn og børnebørn af slaverne (slaveriet var ophørt i 1848) tog med deres herskaber og arbejdsgivere til Danmark.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce