Mithu M. Sanyal er tysk journalist og kulturhistoriker. Født i 1971. Hun har tidligere udgivet ’Vulva – det usynlige køn’ på dansk i 2011.
Arkivfoto: Helle Arensbak

Mithu M. Sanyal er tysk journalist og kulturhistoriker. Født i 1971. Hun har tidligere udgivet ’Vulva – det usynlige køn’ på dansk i 2011.

Faglitteratur

Ny bog: Voldtægt er et politisk og kollektivt konstrueret fænomen

Den moderne medicins ideer om seksualitet blev i slutningen af 1800-tallet formet, så de passede til opfattelsen af magten mellem kønnene.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Hvorfor havde Mithu M. Sanyal så svært ved at få udgivet sin bog om voldtægt? Medier flyder ellers over med voldtægtshistorier, og man ved,at voldtægt er clickbait. Men hun skulle igennem et hav af forlag, før nogen turde, og man forstår det først rigtig, når man er ved at lægge bogen fra sig: Hun vil revolutionere vores opfattelse af voldtægt, og det er ikke så let.

Gennem grundigt kulturarkæologisk arbejde viser hun, hvordan voldtægt er et politisk og kollektivt konstrueret fænomen, der tilmed bliver identitetsskabende både for offer og overgriber på måder, der fastholder os i ideer, vi ellers mener at være gået væk fra for længst.

Siden Aristoteles’tid har retten til borgerskab været tæt knyttet til ideen om ære og respektabilitet. Hvor det for manden var knyttet til hans erhverv, var det for kvinden knyttet til kroppen, til hendes jomfruelighed.

Freud mente, at kvinden som den passive længtes efter at blive taget med vold og domineret. Den moderne medicins ideer om seksualitet blev omkring hans tid formet, så de passede med tidens politiske fordeling af magt mellem køn.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce