Foto: Mads Nissen
Faglitteratur

Anmeldelse: Under censur kan vi bruge vores penne som tandstikkere

Så foreligger historien om Danmarks 300 år lange kamp for trykkefriheden. Tidligere tiders censur er afløst af selvcensur, skriverforfatterne Mchangama og Stjernfelt i et storslået forsøg på at løsrive kampen for det frie ord fra værdidebatten mellem højre og venstre.

Faglitteratur
FOR ABONNENTER

Sokrates blev aldrig træt af at snakke med sine medborgere i det demokratiske Athen, bebrejde dem deres fordomme og bekymre sig om deres velfærd. Han skyede ingen, end ikke slaver. Og han tilhørte langtfra eliten.

Alligevel dømte hans landsmænd ham til døden i år 399 før Kristus, selv om den fattige mand havde håbet at blive bespist på rådhuset. Let er det ikke at gøre mængden tilfreds.

Dette blot for at understrege, at vi i 2.500 år har vidst, at ytringsfrihed ikke er gratis. Det fremgår også af det storværk, der udkommer i dag, juristen Jacob Mchangama og filosofiprofessor Frederik Stjernfelts ’MEN – Ytringsfrihedens historie i Danmark’.

Den godt 1.000 sider tykke bog er en milepæl og den første samlede fremstilling af trykkefrihedens danmarkshistorie. Værket er spækket med farverige skildringer af de lidelser, forkæmpere for denne frihed måtte udstå, med deres argumenter og med de moralske og politiske begrundelser for friheden.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce