Skønlitteratur

Trist-muntert potræt af samfundets andenrangsborgere

Signe Schlichtkrull taler klogt og klart de hjemløses komplicerede sag i moden debutroman.

Skønlitteratur

Et helt liv i en plastikpose!

Det lyder som simple living i sin yderste, smukke konsekvens. Men der er nu ikke meget feng shui over den klirrende pose med øller, som Susannes liv omtrent reduceres til.

Susanne, der tuller rundt med krystalkuglelæseren Lars, et velvoksent alkoholproblem foruden frustrationen over et tvangsfjernet barn, er bare en af de personer, hvis liv pakkes ned, flyttes rundt og pakkes ud igen i ’Fogeden’, Signe Schlichtkrulls tematisk fokuserede og yderst overbevisende debutroman.

Med pantefogeden Merete Andersen som omdrejningspunkt går vi ud og ind af en håndfuld skæbner i udkanten af det Velfærdsdanmark, der lige for tiden rystes i sin grundvold. Langt forbi rentesatsbekymringer og skuffende boligsalg, helt derud, hvor det at have eget tag over hovedet slet ikke er en selvfølge.

Menneskeligheden skinner igennem
Signe Schlichtkrull – f.1969 og uddannet på Forfatterskolen – skriver med en særegen behersket form for varme. Hun konstruerer hverken helte eller frelsende engle, men opstiller på den anden side heller ikke en forudsigelig kritik af ’systemet’s mand – der i dette tilfælde altså først og fremmest er en kvinde.

Pantefogeden, med sit helt eget skrab sammen-liv af for mange kilo og for få kærtegn, lader lige nøjagtig menneskeligheden skinne igennem den professionelle kommunikation med de mennesker, hun sætter på gaden: »Har du en taske? Du skal nok også have lidt tøj med«.

På samme måde optræder omsorgen nok rutinemæssigt, men dog mærkbart i det hospitalsvæsen, det ellers også er så fristende at udstille i en roman, der klart har et mellemværende med samfundet.

Og med den ensomhedskultur, der er individualismens mindre glorværdige biprodukt. »Du får en dejlig stue her. Der er masser af plads, og jeg kommer og underholder dig lidt. Er du sulten?«, spørger sygeplejersken.

Mellem det triste og muntre

Har man turet rundt i Københavns Nordvestkvarter med Jonas T. Bengtsson (’Aminas breve’ og ’Submarino’) som hårdhudet rejseguide, er der en vis genkendelighed over miljø- og karakterskildring.

Men hvor Jonas T. Bengtsson konsekvent fortæller med et filmisk fermt drive, underspiller Schlichtkrull de dramaer og den vold, der ellers er rigeligt af i ’Fogeden’: sygdom og død, børnemishandling og æresdrab.

Begivenhederne lader Schlichtkrull ske med en tristhedens vilkårlighed, der kan synes håbløs og udjævnende, som en understregning af skæbnernes ubetydelighed for det egentlige Danmark, en påmindelse om deres status af ’andenrangs’.

Og så alligevel. Som en formildende gestus fra forfatterens side triller en barnevogn, der er fyldt med andet end øller og skrammel, gennem romanens sidste sider. Selve symbolet på håb?

I Schlichtkrulls ubillige udlægning nok tvivlsomt og spagt, men dog et håb. For det er det, hun kan, Schlichtkrull, balancere mellem det trist troværdige og det muntert overraskende. Ikke ueffent, når man vil beskrive livet selv.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce