Politiken. Hovedpersonen i Morten Sabroes nye roman er gift med kulturredaktøren på Politiken. Her ses forfatteren selv på chefredaktørkontoret på Rådhuspladsen. Arkivfoto: Finn Frandsen

Politiken. Hovedpersonen i Morten Sabroes nye roman er gift med kulturredaktøren på Politiken. Her ses forfatteren selv på chefredaktørkontoret på Rådhuspladsen. Arkivfoto: Finn Frandsen

Skønlitteratur

Sabroe formår kun næsten at forføre

Forfatteren overbeviser kun halvt med sin thriller om en mand i midtvejskrise.

Skønlitteratur

En af forrige århundredes store anmeldere af klassisk musik fortalte engang i et interview, at han som ung anmelder blev opfordret til ’at komme kunsten i møde’.

Han skulle så at sige se bort fra småfejl og mindre heldige passager og i stedet søge at favne kunsten og dens udøvere.

Anmelderen besluttede sig for det modsatte: Han insisterede på, at det var kunsten og det enkelte værk, der skulle demonstrere sin nødvendighed og forføre ham. Ikke omvendt.

På flugt fra sig selv Spørgsmålet er, om den gamle anmelder ville være nået til vejs ende i Morten Sabroes nye thriller, ’Det 13. Spil’, for den første tredjedel af bogen er, trods stilistiske lyspunkter, ikke særligt imødekommende. Arthur Hellmann på 42 år er på flugt. Fra verden, fra sine dæmoner, fra en mystisk fremmed mand – men mest af alt tilsyneladende på flugt fra sig selv. Hvorfor er svært helt at få hold på. Flugten har ført ham til et cambodjansk strandparadis, hvor han flexer rundt mellem flere virkeligheder: Om noget er hændt, læst eller erindret, eller om det hele er ren paranoia, er umuligt at afgøre.

Kedsommeligt frustreret
Sabroe forsøger fra begyndelsen – og hen over 60 sider – at etablere en fornemmelse af uhygge, vold og frygt med diffuse nedslag, men desværre uden at fornemmelsen forplanter sig og slår rod.

Tiden skrues tilbage, stedet er nu Danmark – og pludselig er Arthur Hellmann bilforhandler, gift med kulturredaktøren på Politiken, Charlotte, og far til den teenageramte Sofia, der ensomt lever sit forkælede og forsømte liv.

Arthur har penge nok til at være kedsommeligt frustreret, og han er angst for det meste: for at der skal ske noget med datteren, for at konen knalder ved siden af, for ikke at slå til.

Charlotte synes mest optaget af sin karriere og giver den fuld skrue uden at se sig tilbage. Under småondskabsfulde, men også underholdende beskrivelser af det litterære og tilsyneladende politisk korrekte parnas omkring Politikens kulturredaktion fremstår Arthurs person langsomt mere tydeligt.

Et spil på liv og død
Og pludselig sker der noget.

Datteren Sofia drages i sin søgen efter meningen med livet af en mand og et vanvittigt spil på nettet, som pludselig bliver virkelighed. Et spil på liv og død. Datterens farlige leg hvirvler Arthur ind i et sygt univers med angst, drab og flugt, og da både de indre og de ydre dæmoner slippes løs, går Arthurs liv i stykker.

Selv om historien om et computerspil, der bliver til dødelig virkelighed, næppe kan kaldes original, demonstrerer Sabroe i anden halvdel af romanen sin tydelige tæft for genren

Paranoiaen bliver hans følgesvend på den flugt til Sydøstasien, som romanen åbner med.

Romanen glider således fra velskrevne, men usammenhængende handlingsnedslag til en efterhånden fremadskridende fortælling med klare thrillerelementer.

Selv om historien om et computerspil, der bliver til dødelig virkelighed, næppe kan kaldes original, demonstrerer Sabroe i anden halvdel af romanen sin tydelige tæft for genren.

God anden halvleg

Bogens styrke er derudover Sabroes velhængte sætninger på snor og hans evne til gennem hovedkarakteren at beskrive temaer i tiden – og så til alligevel at styre bogen næsten sikkert i land, sådan at første halvdel heldigvis giver mere mening, når anden del er læst. Svagheden ligger i den alt for diffuse begyndelse, der nok ville have fået den gamle musikanmelder til at gå tidligt hjem, for forførende er den ikke.

Men anmelderen ville dermed også have snydt sig selv for en lidt mere underholdende oplevelse i anden halvleg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce