Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Rovdyr. Man møder et hvidt slumrende rovdyr, som intet har glemt og intet har lært af Nelsons Mandelas amnesti og forsoning i den smukke republik.(Arkivfoto)
Foto: Jan Grarup

Rovdyr. Man møder et hvidt slumrende rovdyr, som intet har glemt og intet har lært af Nelsons Mandelas amnesti og forsoning i den smukke republik.(Arkivfoto)

Skønlitteratur

Alle har lig i lasten i blændende barsk thriller

Den franske forfatter Caryl Férey leverer hæsblæsende sydafrikansk thriller.

Skønlitteratur

Vi er i Sydafrika netop nu og for lidt siden.

Et maltrakteret lig af en ung hvid overklassekvinde bliver fundet i en botanisk have i Cape Town. Hendes ansigt er blevet slået til sildesalat, muligvis er hun også voldtaget.

Næstøverste leder af Cape Towns kriminalpoliti, den flotte og mutte zulu Ali Neuman, ankommer til åstedet lige efter at have besøgt sin mor, som er blevet rullet af en tolvårig.

Snart ankommer andre af hans kolleger, Alis gode boer-venner, den feminine Dan med sin kræftramte kone og den barske strømer, fraskilte drukmås og evindelige kvindebedårer Brian.

Et hvidt slumrende rovdyr
Alle har de lig i lasten. Mest Ali, der som ganske ung knægt under apartheiden så sin far blive lynchet og sin storebroder blive brændt ihjel. Selv slap han med ar i sjælen og kvæstelser under bæltestedet.

Nu går gruppen i gang med at spore den unge piges skæbne op til mordet, hvilket fører ind i både de engelsktalende og hollandske herskende klasser, gerne puritanske på overfladen, men bundrådne i dybden.

Mange gange et hvidt slumrende rovdyr, som intet har glemt og intet har lært af Nelsons Mandelas amnesti og forsoning i den smukke republik.

Prisbelønnet forfatter
’Zulu’ begynder som en procesorienteret politiroman, svensk krimirealisme flyttet ned i Sydafrika. Men ændrer sig snart til en barsk og brutal og labyrintisk politisk thriller om den latente borgerkrig under et tilsyneladende forsonet land.

Den franske forfatter Caryl Férey, der retfærdigt har fået alle sit lands fornemste krimipriser, leverer en hæsblæsende sidevender, hvor meget få personer slipper ud af dette kunstige paradis uskadt og i live.
LÆS OGSÅ

Fejder mellem hvide og farvede, mellem en reaktionær højreorienteret kaste af racister og den afrikanske befolkning, som endnu slikker sår og smerte efter flere hundrede års mishandling og vanrøgt, tortur og terror, føres intenst og nådesløst i det skjulte – ikke mindst i de fattiges ghettoer, ’the township’.

Fejende flot og flamboyant skrevet

Men ’Zulu’ har også lyspunkter af følsomt venskab og sand kærlighed mellem ’kaffer’ og boer, begge grupper samspilsramte af en infam fortid og traurig skæbne.

Férey skriver fejende flot og flamboyant, sågar også mildt poetisk om kakofoniske Cape Town og dens kvinder i flere kulører.

Afbrudt prosaisk af hård action ligepå og hårdt, som et sving af en boksehandske foret med bly.

Tak til Labyrint, som tager chancen med en anderledes fremragende og spændende thriller fra de varme lande syd for Ystad og andre mere stille krimisteder i Skandinavien.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce