Jeg tør ikke andet end at læse denne bog.
Fra bageste flap kigger Susanne Clod Pedersen mig stift i øjnene. Hånden hviler adspredt på sværdskæftet. Bag kjortlen gemmer hun heksebryg.
Bogen hedder 'Veulf', og jeg starter nu!
Alene på en engelsk sandstrand
I efteråret debuterede Susanne Clod Pedersen med 'Arnulf', som fortæller om en bitter skæbne i vikingetidens tåger. Om ukontrollabel vrede. Om had, hor og hævn.
Sprog og handling er usædvanligt direkte og påtrængende. 'Arnulf' efterlader vor hovedperson helt alene og blødende på en engelsk sandstrand. Her begynder 'Veulf'.
Og med ham slukkes sagaen om en vingeskudt bersærk, der bliver til oplyst høvding. Forhåbentlig. Susanne Clod Pedersen gør heller ikke i de populære trilogier.
Slutning for romantikere
'Veulf' er ganske simpelt en drønspændende og medrivende røverhistorie fra det virkelige liv. En far-søn bog fortalt af en kvinde. Det sprudler med hårde ord, indvoldene vælter ud, og svig lurer bag ved højsædet.
Efter en helbredende optakt i et engelsk kloster kommer Arnulf ind med nogle jomsvikinger og bliver optaget i deres lag. Her er forfatteren i sit es, når kampscenerne ruller hen over det indre lærred. Alene en taktisk opvarmning imellem horder af jomsvikinger på den store plads midt i borgen fylder ti sider og er fortalt med blid, men militær præcision.
Det fortsætter med drabelige kampe i Danmark og Norge. Når de ikke slås, er de sårede eller døde. Kærlighed til kvinder trives dog i denne forbrødrede verden. Og slutningen vil kunne tilfredsstille enhver romantiker.
Forfædrenes brutalitet
Men der dør mange mænd undervejs. Der hærges, voldtages og brandstiftes. I dette bind hægtes begivenhederne op på kendt historisk stof. Kong Svend har lige slået sin far kong Harald ihjel. Og Palnatoke er død.
Men historiens kerne er et forsøg på at beskrive en viking i evig leding. Man forfærdes over forfædrenes brutalitet, der kun stedvist afbrydes af storsind. Stor er en scene, hvor Arnulf og hans fæller skal slås ihjel og kommer ud af det som stormænd ved talens hjælp.
Hvorfor er mænd så voldelige?
I forhold til første bind er der arbejdet mere med vikingesproget i 'Veulf'. Susanne Clod Pedersen sætter nok ny rekord i omvendte ordstillinger.
Det kræver skærpet opmærksomhed at hengive sig til ord som 'vegflammede kærter', 'fåremåbende' eller blot at 'sanke tomblikket brækspyt'. Der er for meget af det. Men hun rammer også plet, når vikingerockerne drager i krig 'bevæbnede til Ragnarok'.
Venner af Josefine Ottesens berømmede 'Kriger'-trilogi vil sætte pris på Susanne Clod Pedersens saga. Begge søger de svaret på, hvorfor mænd er så voldelige.
Læs mere
-
Mest læste
-
Håb for lukningstruet tegneseriebutik: Indsamling til Fantask stikker helt af
-
’Dick pic-gate’: Når verdens mægtigste tissemænd slås om størrelsen
-
Cecilie blev franarret 1,5 millioner: »Det var bare et chok af den anden verden. Alt det, jeg troede, at han var, det var jo bare en løgn«
-
Fem hjerter: Han har skrevet en fandens god mandebog - læs den!
-
Bente Klarlund: Vi er ramt af kollektiv svedfobi - det er ikke sundt at bade i tide og utide
-
-
Seneste nyt
-
For abonnenter
-
’Dick pic-gate’: Når verdens mægtigste tissemænd slås om størrelsen
-
Cecilie blev franarret 1,5 millioner: »Det var bare et chok af den anden verden. Alt det, jeg troede, at han var, det var jo bare en løgn«
-
Hurra for ’Hammerslag’ på DR1: Tårnhøj vært og kæphøje boligpushere fra øst og vest lokker os til skærmen
-
Fem hjerter: Han har skrevet en fandens god mandebog - læs den!
-
Folkets oprør mod Trump: Tre små grundejere ved grænsen sagsøger USA's præsident
-
Annonce
For abonnenter
-
-
-
Politiken Historie #3: Klimaforandringer og naturkatastrofer
Hvordan har mennesket tidligere set naturen og dens rasen? Få det historiske perspektiv med Politiken Historie. Lige nu: Prøv 3 numre for 299 kr.
-
Politiken Historie: Lokale røgplager og globale klimaproblemer
Vores enorme energiforbrug har sine rødder i en tid, hvor sort røg fra skorstenen symboliserede fremgang.
Annonce
Podcasts
-
Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?
-
Du lytter til Politiken
Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?Henter…I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?
-
Islamisk Stat er snart et afsluttet kapitel. De sidste få hundrede krigere kryber sammen i det østlige Syrien og bereder sig på martyrdøden, mens styrker fra flere lande har slået ring om dem og tager tilløb til at storme. Men hvor kom de fundamentalistiske krigere egentlig fra?
Forsiden
Kold skulder til Lizette Risgaard: Beskæftigelsesminister Troels Lund afviser at vente med forhandlinger om tidlig pension
Ved at gøre pension til en del af trepartsforhandlinger kommer man sent i gang med løsninger, siger minister.
Fransk lærer om kvinder i Gule Veste: Macrons politik går først og fremmest ud over kvinderne
Oprørsbevægelsen De Gule Veste har fået bemærkelsesværdigt mange kvinder på barrikaderne.
Amerikansk football-stjerne kæmpede mod racediskrimination og Trump: Colin Kaepernick hyldes af LeBron James
LeBron James udtrykker støtte til den tidligere NFL-spiller Colin Kaepernick, der indgik forlig med NFL.
Seneste nyt
Annonce
81-årige Jørgen Leth: »Det var helbredende for mit indre kaos at konfrontere det ydre kaos her i Haiti«
STORT INTERVIEW: Jørgen Leth om at forlade sin familie, om gentagelse og evigheden, der larmer. Og om at se verden - ikke mindst Haiti.
Annonce