Foto: ingen
Skønlitteratur

Seks døde børn

Skønlitteratur

Den 22. juli 1907 kvæler Maren Nielsen seks børn og hænger sig bagefter. Det finder sted i landsbyen Tvis ved Holstebro.

Drengen Niels på ni år ser det hele. Det er med ham i centrum, Hjørdis Varmer fortæller historien om 'En frygtelig ugerning'.

Hjørdis Varmer har prøvet det før. Bøgerne om pigehjemmet Hebron og Peter Sabroe - 'Den grå heks' og 'Børnenes ven' - er læst af rigtig mange.

Hun kan den kunst at skrive faktaspækket og varmhjertet på én gang. Men lige nu er der ikke så meget varme tilbage til Maren Nielsen og hendes 'ugerning'.

Det er en nådesløs historie fra fattigdommens dage. Ikke en bog man har lyst til at læse igen lige med det samme.


Drengen Niels mærker fattigdommen hver dag. Han skal arbejde, og han skal modtage tæsk af de fines børn. I skolen får han også tæsk.

Inden det kommer så vidt, at det blir den 22. juli, har han allerede mistet to (halv)søskende.

For dog at hente noget godt fra denne missionske plet med de lette jorder indfører Hjørdis Varmer en kvinde ved navn Yrsa, der som forfatterens talerør fråder mod øvrighed og selvbehagelighed. Det er godt hun er med.

Og den store Peter Sabroe ankommer fra København, da kisterne skal i jorden.

Det er hér, han får et tip om Hebron, så sit sortsyn til trods, er 'En frygtelig ugerning' at regne som første bind i serien.

I kirken i Tvis synger de 'Lær mig oh skov at visne glad'. Det er næsten ikke til at bære.


Hjørdis Varmer har skrevet endnu en bog på historisk stof, der griber langt ind i sjælen. Maren Nielsen er sat skakmat af livet. Nøgternt fortælles hendes historie. Det er rystende (godt gjort).

Endelig skal det nævnes, at i al virakken over Lilian Brøggers billeder til H.C. Andersen-bogen, der udkom i september, kunne det nemt blive overset, at teksten var af - Hjørdis Varmer.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce