Det er første gang i Danmark, at et af de store forlag udgiver en digtsamling uden at trykke et førsteoplag. Forlaget kalder det et eksperiment. Tegning: Mette Dreyer

Det er første gang i Danmark, at et af de store forlag udgiver en digtsamling uden at trykke et førsteoplag. Forlaget kalder det et eksperiment. Tegning: Mette Dreyer

Skønlitteratur

Forlag trykker kun digte på bestilling

Forlaget Lindhardt og Ringhof vil prøve at sikre de trængte boggenrer.

Skønlitteratur

Forleden udkom den anerkendte danske digter Peter Poulsens seneste digtsamling, ’Rulleteksterne’, men man kan ikke finde den i nogen boghandel.

Den bliver nemlig først trykt, når en køber bestiller et eksemplar på nettet. Selv kalder forlaget Lindhardt og Ringhof metoden for et eksperiment, der kan sikre de trængte genrer et reservat at overleve i.

Andre frygter, at det kan presse salget af smalle genrer yderligere, at man ikke længere kan finde dem hos boghandlerne.

Et spørgsmål om tid
Det er første gang i Danmark, at et af de store forlag udgiver en digtsamling uden at trykke et førsteoplag. Dermed forsvinder det salg, der sker, når kunder får øje på bogen i boghandelen.

Et af forlagenes helt store økonomiske problemer i de seneste årtier har været de store lagre af trykte bøger, forklarer redaktøren af tidsskriftet Bogmarkedet, Nils Bjergvig.

Nu er det kun et spørgsmål om tid, før andre forlag gør som Lindhardt og Ringhof»Så ud fra et økonomisk synspunkt kan jeg godt forstå fremgangsmåden. Samtidig er jeg overrasket over, at det allerede er kommet hertil. Og nu er det kun et spørgsmål om tid, før andre forlag gør som Lindhardt og Ringhof«, siger han.

For digtsamlinger er det ikke det store problem, tilføjer han. De ligger alligevel sjældent hos boghandlerne. Og folk kender godt Peter Poulsen.

LÆS ARTIKEL
LÆS OGSÅ

Men at en bogs tilstedeværelse i boghandlerne kan få stor betydning for salget, ved indehaveren af det lille forlag Republik, Johnny Andersen.

Han udgav i december den svenske journalist Lena Sundstöms debatbog ’Verdens lykkeligste folk’ om det danske indvandrersyn. Bogen blev massivt omtalt i medierne, men boghandlerne bestilte ikke mange hjem, så den er kun solgt i 1.000-1.500 eksemplarer.

Ikke afvisende over for eksperimentet
»Jeg møder ikke ét menneske, der ikke har hørt om den. Det viser jo noget om, hvor meget synlighed hos boghandlerne betyder for salget af en bog«, siger Johnny Andersen, der også havde svært ved at få boghandlerne til at tage den canadiske roman ’Alle mine venner er superhelte’.

»Men i en lille, meget personlig boghandel på Vesterbro er der en kvinde, som brænder for bestemte bøger. Hun er begejstret for bogen, og den er synlig i forretningen. Og i den ene boghandel har den solgt flere eksemplarer end i samtlige andre danske boghandlere til sammen«, siger han.Selv er Johnny Andersen nu ikke afvisende over for at sælge bøger som print on demand. Hans bøger står alligevel ikke hos boghandlerne, siger han.

»Men jeg tror, at de små nicheboghandlere har en stor fremtid for sig. For hvis det bare handler om at lange en bestseller over disken, vil internettet og supermarkederne overtage markedet fra de store, mens de små boghandlere vil stå stærkt, når det drejer sig om at få inspiration«.

Et overlevelsesreservat
Udgivelsen af Peter Poulsens digtsamling er et eksperiment, fortæller redaktionschef Hans Henrik Schwab, Lindhardt og Ringhof. Og i virkeligheden et forsøg på at sikre lyrikken, siger han.

»Lyrik er så smal og trængt en genre, at vi er nødt til at forsøge noget nyt. Og med e-bogen af digtsamlingen er vi her helt nede i 50 kroner.

Og så kan man altså stadigvæk bestille den som bog og få den leveret for 200 kroner«, siger Hans Henrik Schwab, der indrømmer, at metoden kan forstærke tendensen med, at bestsellere sælger i stadig større oplag på de smalle genrers bekostning.

LÆS ARTIKEL
LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men tanken er faktisk at modvirke den bevægelse eller i hvert fald sikre, at de smalle genrer ikke helt forsvinder ved at give dem et overlevelsesreservat. Der er jo nærmest ingen etablerede forlag herhjemme, der udgiver digte i dag«.

»For fem år siden ville jeg have sagt, at det var oplagt forkert ikke at have bogen ude hos boghandlerne, hvor synligheden spiller en rolle, men en stor del af salget er flyttet over på nettet nu«, siger Hans Henrik Schwab, der mener, at også dramatik og klassikere kan have en fremtid som bøger, der kun trykkes på bestilling.

Træde ind i det 21. århundrede
Så fra forleden kunne Peter Poulsens nye digtsamling købes som e-bog, og de læsere, der ønskede en bog af pap og papir, kunne bestille den på forlagets hjemmeside.

Så slipper forlaget for at have bøger på lager og for at betale boghandlerne deres 40 procent i rabat.

Og så kan det løbe rundt.

Peter Poulsen kunne nemlig ikke få digtsamlingen antaget på sit gamle forlag, Vindrose, som ejes af Borgen.

»Men Lindhardt og Ringhof syntes så godt om bogen, at de tilbød mig at udgive den som e-bog. Så tænkte jeg: Jamen, kommer den så slet ikke som rigtig bog? Jeg er så gammeldags, at det ville jeg sgu helst have. Så fandt de ud af at lave den som print on demand. Man må jo også træde ind i det 21. århundrede på et eller andet tidspunkt, og måske kan jeg på den måde få andre læsere i tale«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce