Hårdkogt. Gunnar Staalesen har skrevet endnu en fremragende krimi om Varg Veum, den gadesmarte ulv fra Bergen.
Foto: Niels Hougaard (arkiv)

Hårdkogt. Gunnar Staalesen har skrevet endnu en fremragende krimi om Varg Veum, den gadesmarte ulv fra Bergen.

Skønlitteratur

Sex og syndere spøger i spændende fjeldkrimi

Gunnar Staalesen trumfer igennem med sin nye originale krimi.

Skønlitteratur

En kvinde forsvandt og gik i havet.

Mange år senere i romanen ’Vi skal høste vinden’ forsvinder hendes mand spontant og sporløst, gift igen med den forsvundnes såkaldte veninde. Sådan da. Sagen tager så et sving eller to, for og imod vindmøller vestpå, med stærk bibeltro her oppe i det puritanske og protestantiske Norge, hvor selv en engelsk vals kan tolkes som stående samleje. Hvor Jesus og Luther selvfølgelig er religionens norske dørvogtere over for alt, der kan føre til sex, synd og fortabelse.

LÆS OGSÅ

Det er det flow af billeder, Varg Veum, den gadesmarte ulv fra Bergen med strid pels og smidig psyke, ser for sig ved sin livslange hjerteveninde Karins sygeleje, hvor hun kæmper for at overleve et fælt og infamt overgreb.

Men det skal der ikke røbes mere om her i den femtende saga om ham Veum, franskmænd kært og kækt kalder for Philip Marlowe fra Thule.

Norsk tradition
Så langt oppe ligger Bergen selvfølgelig kun for latinere, hvor alt nord for Rhinen bliver til nat og tåge, isbjørne og iskold brændevin. Varg Veums favorit i så spirituøse henseende hedder Simens Taffel, nuvel og okay til nød Linjeakvavit eller Gilde. På siden gerne en sildemad.

I hvert fald om morgenen sådan som vore elskede norske slægtninge har det for sædvane, fisk er godt som davre sammen med kaffe og det flade fladbrød, der knækker lige så let og fragilt, som når en naiv jente falder til føje i en frejdig (nord)mands favn oppe på fjeldet med sne og sol.

Staalesen når han er bedst
’Vi skal høste vinden’ er Staalesen, når han er allerbedst. Selvfølgelig i den sorte pist efter den store Raymond Chandler. Dog klart i helt eget norske slalom og tempo, hvor Philip Marlowes kynisk elegante eneboer – epigrammer er afvejet og afløst af en norrøn menneskelighed, elegisk rummelighed og udbredt empati over for alskens underlige mennesker på vej ned og op ad fjeldet i plottet.

Men alligevel håndholder Staalesen stædigt den hårdkogte stafet, når det kommer til verbale skudvekslinger og smarte klask på kinden.

LÆS OGSÅ Som når en nøgtern strigle i sin bitre kørestol siger til Varg: »Efterforskeren er måske alligevel ikke den skarpeste kniv i skuffen?«. Får den kindhest, at »Det er måske længe siden nogen har slebet mig«. Fin serv, men jeg tror også, at jeg tager Gunnar i en anakronisme.

Vi er i 1998, og brugte vi allerede for tolv år siden metaforisk disse spiseredskaber som billeder på skarpsind og mangel på samme? Anyway, nice og forget it. Som det nu hedder overalt i Norden på angloskandinavisk.

Spændende og original

’Vi skal høste vinden’ er simpelthen en fremragende, spændende og original krimi.

Det er klart, at vi intrigant og biologisk må tilbage til 90’erne. I dag er Varg jo i virkeligheden oppe i 60’erne og måske ligesom Ian Rankins John Rebus på kanten af efterløn? Det er alle vi læsere altså endnu ikke.

LÆS OGSÅ Så Varg! Kom tilbage på vejen ind i det senmoderne Norge med kristen fundamentalisme, mutte nordmænd med for mange penge, smukke kvinder med åbne soveposer og store sovekammerøjne og så alt det satans sorte olie, som snavser vort sarte søde søsterland til kapitalistisk og kynisk ukendelighed. Næsten da og for en dansker.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce