Tycho. At Tycho Brahe skulle graves op blev den afgørende inspiration for den tjekkiske forfatter Jan Rybar, der har skrevet en 'Renæssancekrimi' om den danske astronom. Her ses Tycho Brahes kiste under opgravningen.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Tycho. At Tycho Brahe skulle graves op blev den afgørende inspiration for den tjekkiske forfatter Jan Rybar, der har skrevet en 'Renæssancekrimi' om den danske astronom. Her ses Tycho Brahes kiste under opgravningen.

Skønlitteratur

Ny krimi: Her er Tycho Brahes morder

Tjekkisk krimi om danskerens død sammenlignes med 'Da Vinci Mysteriet'.

Skønlitteratur

En efterårsdag i 1601 bliver en tjekkisk lavadelsmand, Jan Vita ze Rzave, kidnappet i en skov uden for Prag og bragt til hovedstaden, hvor han af en gruppe aristokrater får pålagt en tung opgave:

Han skal opklare en sag om nogle mordtrusler mod højtstående personer og afværge deres realisering.

Vita bliver hurtigt draget ind i et net af djævelske intriger, som truer selveste kejser Rudolf II, og som også kommer til at ramme en af kejserens nærmeste rådgivere, Tycho Brahe (1546-1601).

Det er en person fra hoffets inderkreds, som til sidst tager den danske videnskabsmands liv.

LÆS OGSÅ

Med Vitas bortførelse begynder romanen ’Den fjerde terning’, som har undertitel ’renæssancekrimi fra det rudolfinske Prag’ og er skrevet af Jan Rybar.

Han er til daglig journalist, men har tidligere udgivet to ret roste bøger. Begge er reportagesamlinger, så med sit nyeste værk prøver Rybar en helt ny genre. Og fremsætter en ny teori om mordet på Tycho Brahe.

Bogen udkom for få dage siden, den sælger godt, og hidtidige reaktioner er gennemgående positive.

En anmelder i Tjekkiets førende seriøse dagblad, Dnes, skriver sågar, at plottet i ’Den fjerde terning’ overhaler ditto i Dan Browns ’Da Vinci Mysteriet’, og at Rybars bog i det hele taget er klogere end verdensbestselleren fra 2003.

Bedre end Dan Brown
»Allerede før udgivelsen blev ’Den fjerde terning’ omtalt som en tjekkisk variant af Browns værk. Men det er uretfærdig over for Rybar … han nøjes ikke med at gentage hundrede gange gennemtyggede spekulationer«, hedder det i Dnes’ anmeldelse.

Og det gør Rybar vitterlig ikke – i hans bog bliver Brahe ikke myrdet af sin elev Johannes Kepler, som f.eks. et værk fra 2004, ’Heavenly Intrigue’ af Josua Gilder og Anne-Lee Gilder, påstår.

Morderen i Rybars bog har heller ingen forbindelse til Danmark, som en anden teori siger.

Og munke fra kapucinerordenen, som nogle kilder også nævner som potentielle gerningsmænd, står heller ikke bag.

LÆS OGSÅ

I ’Den fjerde terning’ bliver Brahe offer for intriger og sammensværgelser ved Prags kejserhof, hvor visse kredse mener, at danskeren har alt for stor indflydelse på Rudolf II, og at han med sine til tider pessimistiske stjernetydninger formørker kejserens sind og gør ham uegnet som statsleder.

Mordet bliver begået af en af de mange kvinder, som den ugifte kejser yndede at omgive sig med.

Vidensmættet
Konspirationer og intriger i aristokratiske kredse står også bag andre mord, som hovedpersonen Jan Vita ze Rzave forgæves prøver at forhindre, selv om han hver gang bliver advaret.

Han får anonymt tilsendt en glasterning, men han gennemskuer for sent, hvad de mærkelige gaver symboliserer.

Det varer også længe for læseren, så spændingen holder næsten alle 400 sider.

I ’Den fjerde terning’ bliver Brahe offer for intriger og sammensværgelser ved Prags kejserhof

Men bogen er ikke kun elementært spændende og underholdende – man får også meget at vide om hverdagen i Prag under Rudolf II (1555-1612) og om en række vigtige skikkelser fra kejserens omgivelser.

Genåbningen som inspiration
»De fleste helte i min bog er historiske personer, som virkelig har eksisteret. Handlingen foregår i realistiske kulisser, som jeg har kunnet rekonstruere ved hjælp af litterære kilder og gode råd fra historikere. Men mange hændelser i bogen er fiktive, og det kan ske, at nogle vil bebrejde mig det«.

»Jeg vil i den forbindelse understrege, at jeg ikke har skrevet en historisk roman, men en krimi. Og at jeg blot tilbyder et muligt svar på spørgsmålet om Tycho Brahes død. Blev han myrdet? Og i så fald af hvem?«, siger den 40-årige forfatter til Politiken.

LÆS OGSÅ

Og motiverne til bogen, som i år fik andenbedste placering ved en konkurrence i Tjekkiets største forlagskæde, renæssancetiden i det hele taget og især det rudolfinske Prag, har interesseret Rybar længe, og tanken om en bog om denne periode havde han i hovedet i flere år.

Men den afgørende inspiration kom i fjor, da han erfarede, at en dansk arkæolog havde planer om at genåbne og udforske Tycho Brahes grav i Tyn-kirken i Prag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce