Glimt. Rikke Bakmann skildrer i sin tegneroman barndommens sommerlige sødme.
Foto: Jens Dresling (arkivfoto)

Glimt. Rikke Bakmann skildrer i sin tegneroman barndommens sommerlige sødme.

Skønlitteratur

Ung nordjyde beriger den danske tegneserieroman

Rikke Bakmans ’Glimt’ er en original kunstnerisk fortælling i børnehøjde.

Skønlitteratur

Det selvbiografiske stof er så dominerende i tidens graphic novels, at man fristes til at gøre det til en del af selve definitionen på den tegnede roman.

Der er som regel tale om en problematisk udviklingshistorie fra de unge år set i erindringens bagklogskab. Også Rikke Bakmans ’Glimt’ er erindret stof, men som titlen antyder, er der ikke tale om en langstrakt fortælling, men om glimt.

Lyslevende glimt på sporet af en tabt sommerdag i 1980’ernes Nordjylland.

At de små 300 sider udspiller sig i løbet af en enkelt sommerdag er ikke den eneste måde, hvorpå den 30-årige Rikke Bakmans billedbog adskiller sig fra graphic novel-genrens allerede ret etablerede spilleregler. Hovedpersonen Rikke er kun 6 år og altså væsentlig yngre end det normale i tegnede erindringsromaner.

Original og minutiøst udfoldet fortælling I modsætning til de fleste kolleger fra ind- og udland arbejder Bakman ikke med gitre eller ruder eller indviklet komponerede sider.

Hver side består af én tegning, som så til gengæld ofte er ’set’ med en overraskende vinkel eller beskæring. En lang række snapshot fra sommerhuset ved Vesterhavet med Rikke, storesøster, far og mor.

Tegnet i en naivistisk barnlig stil, der meget direkte relaterer sig til den seksårige Rikkes verdensbillede og er farvelagt med, hvad der ligner oliekridt. Altså barndommens trofaste Filia-farver.

Med Rikke Bakmanspænt sagt uortodokse forhold til at tegne næser og med hendes forkærlighed for barnlige perspektiver er ’Glimt’ blevet en meget original og minutiøst udfoldet fortælling om barndommens enkle og komplekse mikrokosmos.

»For 5 kr. blandet«
Hvor hver dag er en verden, og hvor tiden er kendetegnet ved, at den både flyver og slæber sig af sted. En hel bog er nødvendig for, at en enkelt lille dag kan komme fra den ene ende til den anden!

Bakmans fokusering på sommerdagens bittesmå elementer og de mundret erindrede replikker bliver fortællingens motor, selv om det faktisk også er en ganske begivenhedsrig dag. Rikke ryger ud af familiens bil i et skarpt sving, men slipper med et par knubs.

Et improviseret gæstebud i sommerhuset ender med sprut, jalousi og blodtud. Men det er på de mange, mange sider, hvor der ikke sker så forfærdelig meget, at fortællingen i sine mange små erindringsglimt får sit eget åndedrag.De to søstres undulat er fløjet bort. Tissekoner, tissemyrer og mangen en tissetår i sandet markerer sommerdagens territorium. Der er masser af himle og skyer. En badetur i Vesterhavet. En sværm af tørstige mariehøns. Pigerne tager med i fars tilrøgede bil, da han skal en tur til købmanden for at købe øller.

Opfører pigerne sig ordentligt, har de lovning på »for 5 kr. blandet«. Tænk, så mange gange børn kan nå at tude i løbet af en dag! Af ren og skær arrigskab, eller fordi verden nu igen er styrtet sammen, inden den på et øjeblik samler sig igen.

Så dansk, som det kan være

Der er ingen postulerede temaer fra Rikke Bakmans side, men de er der jo alligevel. Pigerne finder en død hare i en busk. Mor får skoldet næsen. Far har sine voksne dagsordener med øl og smøger, når han ikke lige gemmer sig for at undgå ubehagelige konfrontationer med andre voksnes bøvl.

Jalousidramaet. De voksnes mærkelige gerninger, der venter forude. På stranden dyrker et ungt par erotik uden at smutte ud af badetøjet. Fuglen er fløjet og barndommen for altid efterladt i 1980’ernes Nordjylland. Men med stædig erindringskunst husket i disse voksne børnetegninger.

At læse ’Glimt’ er næsten som at sidde ved siden af et barn, der udmattet er trimlet omkuld efter en lang dags leg og nu ligger sovende med letklistret pandehår og skrammede knæ og lugter sødt og godt af sommer. Det er så dansk, som det kan være. Men på trods af sin primitive tegnestil også med så universelt et blik på barndommen, at bogen allerede inden udgivelsen er solgt til Sverige.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce