'Pære-perker-dansk' udstiller bevidst såvel som ubevidst alle de fordomme, som er i omløb, de vaner, man kommer ind i, og de små, sigende mønstre i den daglige omgang imellem flere kulturer. Arkivfoto.
Foto: BORBERG THOMAS

'Pære-perker-dansk' udstiller bevidst såvel som ubevidst alle de fordomme, som er i omløb, de vaner, man kommer ind i, og de små, sigende mønstre i den daglige omgang imellem flere kulturer. Arkivfoto.

Skønlitteratur

Pæredanske noveller: Vi er alle perkere

De spidseste penne har skrevet en samling historier fra medaljens bagside.

Skønlitteratur

Det er svært at få hul på pæren!

Her udkommer et bundt noveller under titlen 'Pære-perker-dansk'. De er skrevet af nogle af de spidseste penne.

Der er også enkelte bidrag fra den sparsomme gruppe af nye danskere, som skriver for børn og unge. Hvorfor er det så svært at ramme tonen?

'Pære-perker-dansk' udstiller bevidst såvel som ubevidst alle de fordomme, som er i omløb, de vaner, man kommer ind i, og de små, sigende mønstre i den daglige omgang imellem flere kulturer.

Men hvor er stoltheden? Desperationen? Flere historier har 'Yes-I-am-a-Perker!'-attituden, men den fører jo ligesom heller ingen steder hen.

Udvidet perkerbegreb På plussiden tæller, at historierne opererer med et udvidet perkerbegreb. Her optræder både jyder og sydtyskere.

Hvordan er det lige, at man skal fastholde følelsen af at være udenfor og anderledes? David Meinke fortæller om en fyr med kort lunte og en sort pik, der bare får nok.

Jesper Wung-Sung – med kinesiske aner – glider ind på et værelse, hvor tre mennesker på flugt er ved at visne bort.

Og Angel T. Kirkegaard konstaterer drilsk, at lige børn leger bedst. Imellem hvert bidrag er en lille tegnet episode af Mikkel Sommer. De liver op.

Gunvor Reynberg rammer plet med forviklingshistorien 'Perlevenner', der folder sig ud på flere planer.

Det er ren perkerfolkekomedie, når Abdulla Badalla fra Sudan ruller sig ud i kærlighedens, pengemanglens og den politiske ukorrektheds tjeneste.

Det er en modig fortælling
På den anden fløj er Janne Teller, der alvorligt og omstændeligt fortæller en (selvoplevet?) historie fra 1979 om pigen, de kaldte 'tyskertøs'. Om hvordan hun blev ydmyget, og hvordan hun hævnede sig.

Desperationen vågner i Fatima AlZahra'a Alatraktchis 'Cand.scient.', der handler om akademikeren Mohammads håbløse jobsituation.

Historien har dobbelt bund og budskab, for forfatteren forstår godt, at Mohammad er sur.

Hun deler mange af hans synspunkter. Og hun følger ham hele vejen fra den lille lejlighed med rygsækken på ryggen i retning mod Nørreport Station.

Det er en modig fortælling.

Der er ingen yderligere oplysninger om forfatterne ud over deres egne ord. Det er fint nok. Vi er alle perkere. Og hvis man vil vide mere, kan man jo gå på nettet.

Meget tæt på tårekanalen
Salma kom alene hertil fra Sudan. Hun er cirka 10 år, og begge hendes forældre er døde, men hun har et foto af sin onkel. Han hedder Muhammed.

Med 'Salmas første sne' fortsætter Morten Dürr sin lille serie med letlæste historier om at være fremmed i Danmark. Han er meget tæt på tårekanalen.

Nænsom, inderlig og med et drys af magi. Det går altid godt. Og Peter Bay Alexandersen tegner til.

Først var det 'Slip aldrig Samiras hånd', der indbragte forfatteren Undervisningsministeriets 'Skriverpris'. Sidste år kom 'Da Fatima blev fugl', og nu bliver det snevejr.

Det er meget uheldigt for Salma, for hun taber sin lille røde taske ude i sneen, og heri ligger fotografiet af onkel Muhammed. Nu kan hun ikke finde den igen.

Fortabt og helt alene

Det er en original vinkel på at være fortabt og helt alene i verden. Hvor lidt der skal til. Undervejs udvikler venskabet sig med Amina, der også bor i børnelejren.

Det er ikke nogen omfattende historie. Den finder sin styrke i at fokusere på det helt nære. Med sans for detaljen, god tid og en dialog, som er både intens og ægte.

Som antydet ender det godt. Ligesom da Samira skulle holdes i hånden og Fatima fløj ud over Amager.

Morten Dürr rammer den troskyldig tone, som savnes i 'pære-perker'-bogen. Han tør være trivi – og sig selv.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce