Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Plotmager. Afdøde Jonquets psykologiske krimi er af bedste skuffe. Den er også på vej som film med Antonio Banderas i rollen som helten Richard Lafarque. Arkivfoto fra 1998: Sophie Bassouls

Plotmager. Afdøde Jonquets psykologiske krimi er af bedste skuffe. Den er også på vej som film med Antonio Banderas i rollen som helten Richard Lafarque. Arkivfoto fra 1998: Sophie Bassouls

Skønlitteratur

Menneskelig edderkop spinder grotesk net i fascinerende thriller

Iskold uhyggelig klassisk fransk krimi i landets bedste krimitraditioner.

Skønlitteratur

Richard Lafarque er en midaldrende mondæn plastikkirurg, som bor i et mærkværdigt og monstrøst samliv med den meget yngre og guddommeligt smukke Eve.

Hun er faktisk fange i hans hus, hvis hun da ikke bliver tvunget til at indgå i sadomasochistiske sexlege med andre mænd ude i byen.

Samtidig hører vi om en bondsk smågangster, Alex Barni, som er på desperat flugt, fordi han under et bankrøveri dræbte en strømer.

Et eller andet sted er der et mystisk valgslægtskab, et skæbnesvangert træfpunkt mellem overklasselægen Lafargue og bonderøven Borni.

Så har jeg allerede antydet for meget, thi det er sådan set, hvad denne spændende og stramt slanke krimi uden et gram sider for meget inciterende handler om. Om en menneskelig edderkop, som spinder sit bytte langsomt, men sikkert ind i et grotesk net.

En mindre klassiker

Den franske forfatter Thierry Jonquet, der døde alt for tidligt i en alder af 55 i 2009, udkom med ’Spindleren’ i 1984, som snart blev en mindre klassiker, i sit hjemland.

Jonquets psykologiske krimi indskriver sig da også klart i en særegen fransk krimitradition, hvor en ’polar’ gerne må være mere spændstig, diabolsk og flamboyant end stringent, deduktiv og logisk.

Jonquets ’forfædre’ er da også franske kolleger såsom Boileau-Narcejac (’Vertigo’) og Sébastian Japrisot (’Blodig sommer’) med psykokrimier, som nu og da mere minder om græsk tragedie eller romantisk gotik end om moderne realistiske krimier.

Det gælder også for ’Spindleren’, som med sit diabolske plot ikke tåler dagens britiske endsige skandinaviske lys og klare virkelighed.

Men det gør ikke noget, en krimi behøver ikke altid ligne en kronologisk rejseplan eller en sagsbehandlermappe. Den store spanske filminstruktør Pedro Almodóvar har just færdiggjort sin filmatisering af bogen med ingen ringere end Antonio Banderas i rollen som den plotlæggende plastikkirurg!

Så læs bogen, og glæd dig til filmen!

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce