Trend. Hurra for science fiction! Her handler det for det meste - ligesom i fantasy - om, at de gode er oppe imod de onde. Her er ingen drager og magi. Kun benhård teknologisk styring.
Foto: Omslag fra bogen 'Specials'.

Trend. Hurra for science fiction! Her handler det for det meste - ligesom i fantasy - om, at de gode er oppe imod de onde. Her er ingen drager og magi. Kun benhård teknologisk styring.

Skønlitteratur

Ny science fiction-trend kan overtage fantasybølgen

Flere gode bøger om teknologi, tidshop og tungen lige i munden.

Skønlitteratur

Noget kunne tyde på, at fantasybølgen har toppet, og at fremtidsscenarier bliver den nye trend.

Det er vi nok mange, der ikke er så kede af! Den sideløbende bølge af overnaturlige, romantiske fortællinger a la Twilight er dog nok ikke sådan at fortynde.

Så hurra for science fiction! Her handler det for det meste – ligesom i fantasy – om, at de gode er oppe imod de onde. Her er ingen drager og magi. Kun benhård teknologisk styring.

Men oprøret og kampene har samme glød.

Er det et sammenfald af tidsånd, når disse unge i bøgerne af bl.a. Suzanne Collins og Scott Westerfeld kan kommunikere ved hjælp af en hud-twitter, sabotere kontrollen og går ud på gaderne, selv om de godt ved, de kan dø af det? Ligesom i Syrien.

Ude i fremtiden har de også fået nok.

Sidste del af trilogi
Med ’Specials’ afslutter Scott Westerfeld sin trilogi fra det 24. århundrede et sted i det tidligere USA, hvor landskabet er goldt og mest fyldt med skrot og ruiner.

Tally er efterhånden blevet 16 år, og hun har været igennem det hele. Først var hun grim og boede på den grimme side af floden. Senere blev hun smuk, og flyttede over til daglange parties og evig, kirurgisk skønhed.

Undervejs var Tally et smut ude i ødemarken, hvor hun levede blandt lavteknologiske oprørere og fik røg i øjnene. Nu skal hun til at beslutte sig for, hvem hun er, og hvem hun holder med.

Der, hvor Tally bor, er magthaverne helt fremme i kunsten at skabe menneskelignende zombier. Tally har lige fået nye, keramiske knogler. De er »lette som bambus og hårde som diamanter«.

Hun er ikke ulig Lisbeth Salander. Og selv om hun vinder – hvis hun da vinder! – så koster det.

Nu er hun blevet en af dem, der opretholder systemet. Hun er helt igennem kunstig og kemisk. Men et sted dybt nede husker hun, at der er noget andet at leve for.

Kærlighed og lejrbål bl.a. I det hele taget træder pigen mere i karakter hen imod slutningen på det store epos. Det er hendes vrede og autonome væsen, der styrer begivenhederne.

Hun er ikke ulig Lisbeth Salander. Og selv om hun vinder – hvis hun da vinder! – så koster det.

Scott Westerfeld er god til hurtige raids på de luftbårne surfbrædder.

Der er tempo og fylde over flugt og kampe, men det store bioteknologiske mareridt og plottets indbyggede dobbelte bunde bliver ikke fulgt helt godt til dørs. Det er ellers spændende med al den kontrol og styring, der altid ender med at æde sig selv.
Det går vildt for sig

Norske Kjetil Johnsen går lige til sagen i den nye serie om skudhuller og kvantefysik. ’Den 4. Parallel’-bøgerne er effektivt fortalt, sprogligt letflydende og med korte, tempofyldte kapitler.

Vi er ikke kun i fremtiden, hvor USA’s præsident Hillary Clinton holder en tale, men også nede og snuse til dinoernes forunderlige verden i Utah.

Forfatteren bruger indimellem lidt for meget tid på at forklare det uforklarlige – ormehuller, tidsspring og lignende – og det i et plot, der er næsten lige så indviklet som det med kvanterne.

Emma er 17 år. Efter at hendes far kørte galt og dræbte hele familien minus Emma, har hun været forfulgt af en række mennesker med rygende revolvere og onde hensigter.

Alle hemmelige tjenester jagter pigen, fordi hun har knækket koden til at rejse imellem de parallelle verdener. Dem, hun tror på, er ikke et hak bedre end dem, hun ikke tror på.

Mod slutningen af anden bog river forfatteren tæppet væk under læsebrillerne. Det går vildt for sig. Og Emma kommer virkelig på spanden.

’Den 4. Parallel’ er hamrende godt fundet på. Sporene stritter i alle retninger. Emma fornemmer, at hendes familie eksisterer i en anden verden. Måske var det hele en drøm. Det finder hun ud af – ude i fremtiden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden