Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Skønlitteratur

Suveræn ungdomsbog fremskriver sandheden om Facebook

'I går var i dag i morgen' leverer en fremragende undersøgelse af internettets rolle i vores liv.

Skønlitteratur

Amerikansk ungdomslitteraturs fænomendebutant Jay Asher er aktuel med sin anden roman, og den er ventet med spænding.

Hans originale og modige debut fra 2006, det empatiske selvmordsmesterværk ’Døde piger lyver ikke’, har solgt over en million eksemplarer alene i USA, er udkommet i over tredive lande og er for længst solgt til filmatisering.

På den baggrund er det ikke urimeligt at antage, at der må have ligget et vist forventningspres og måske tilsvarende præstationsangst på forfatteren. Det er derfor glædeligt og opløftende at erfare, hvor konsekvent og uimponeret Jay Asher griber sin nye bog an.

’I går var i dag i morgen’ hedder den, og med den cementerer han sig som en vedkommende forfatter, hvis indsigt i og respekt for sin målgruppe er bemærkelsesværdig.

Han er ikke bange for at gå direkte i kødet på de helt store emner. Nysgerrigt og uprætentiøst intelligent iagttager han sin tids vilkår og livsformer. De er godt nok sat i spil i en teenageverden, men den nemt tilgængelige og velkomponerede bog kan bestemt læses af mennesker i alle aldre.

Undersøgelse
Bogen er først og fremmest en nysgerrig og jordbunden undersøgelse af, hvilken ny virkeligheds- og tidsopfattelse internettet har skabt – eller måske afsløret – om verden. Hovedtematikken afspejler sig både i tilblivelsesprocessen og i formen. Den er skrevet sammen med forfatteren Carolyn Mackler, og dens kapitler er formet som en art lange statusopdateringer på Facebook, chatlinjer eller mail.

Et velfungerende valg, når man vil undersøge, hvad de nye sociale medier og særligt Facebook helt konkret kan bruges til, hvad disse medier gør ved vores virkelighed og hele identitetsdannelse. Det lykkes denne bog at overføre en form hentet fra et elektronisk medie til det litterære rum.

LÆS OGSÅ

Det er sket før, men den gør det eksemplarisk og med sjælden relevans. Den valgte form skaber og er sit indhold, der er ikke tale om en smart idé eller et overfladisk genreeksperiment.

Bogens nysgerrige undersøgelse af Facebook, dette mærkværdige fænomen, sker fra et punkt i fortiden, helt specifikt 1996, hvor internettet stadig er lige så nyt, som forbindelsen er langsom, skrattende og afhængig af telefonstik. Et herligt greb, fordi den nye digitale verdens farer og muligheder måske kan betragtes med mest kritisk undren og fordomsfrihed, hvis man anskuer dem fra den nære fortid.

Et valg er et frø
’I går var i dag i morgen’ skildrer sådan set en ret banal kærlighedshistorie. Men den er på alle måder anderledes og spektakulær. Vores to hovedpersoner er de velfungerende middelklasseteenagere Emma og Josh.

Som deres venner følger de strømmen. De sætter ikke spørgsmålstegn ved den måde, de lever på, og bruger ukritisk deres tilværelse på uddannelse, sport, musik og sociale aktiviteter. Men en dag får de pludselig adgang til deres fremtid. Det tvinger dem til at forholde sig meget bevidst til den måde, de lever på. På Emmas nye computer bliver de nemlig logget på Facebook anno 2011. Her får de glimt ind i deres voksenliv og ser, hvordan de vil se ud om femten år, hvis de bliver ved med at handle, som de gør.

Emmas liv bliver i modsætning til Joshs rige og succesfulde fremtid (skolens hotteste pige bliver hans kone) alt andet end lykkeligt. Derfor beslutter hun sig for at ændre sin skæbne. Det passer ikke Josh, der jo har set sit ventende glansbillede og derfor ønsker at fortsætte med at lade stå til.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men Emma er ikke til at stoppe, og de finder ud af, at de faktisk har en fri vilje. De kan undslippe arv og miljø, og sammen lærer de, at selv den mindste handling og tanke har konsekvenser. Ethvert valg, bevidst eller ubevidst, er altså et frø.

En gave

At bogen på denne måde sætter det store og altid nærværende spørgsmål om den frie vilje i et vedkommende og konkret perspektiv, må virke vidunderligt engagerende og respektfuldt inkluderende på en yngre læser.

’I går var i dag i morgen’ er i sjældent seriøs øjenhøjde med sin målgruppe. Den peger ikke fingre, men antager, at unge mennesker er i stand til at forholde sig både engageret, intelligent og aktivt til deres tilværelse. Denne bog er en gave, vækkende og voldsomt inspirerende.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce