Flere. På dansk foreligger også Virgine Despentes debutroman 'Blodsøstre' (1998), 'Peepshow' (2000) og 'King Kong og kvinden' (2007).
Foto: Jean-Luc Bertini

Flere. På dansk foreligger også Virgine Despentes debutroman 'Blodsøstre' (1998), 'Peepshow' (2000) og 'King Kong og kvinden' (2007).

Skønlitteratur

Verden går under med et klynk i vittig privatdetektivaffære

Der er både gearet thriller og moralsk miniapokalyps over Virginie Despentes' nye roman.

Skønlitteratur

Den malplacerede, mobbede og noget fede teenager Valentine forsvinder en dag på sin skolevej.

Gået sin vej i trods eller kynisk kidnappet?

Forældrene og navnlig en stenrig bedstemor vil finde ud af, hvorfor og hvordan denne misrøgtede pige er gået op i røg. Så den småsølle privatdetektiv med lunken kærestesorg, den buttede Lucie sættes på sagen.

LÆS OGSÅ

Men i selverkendt mangel af professionel kompetence og engageret iver, hyrer hun en langt mere professionel og erfaren kollega, den legendariske Hyænen, en biseksuel og supersej kvinde med sort bælte i det meste.

Ja helt sikkert Lisbeth Salanders fjerne franske storesøster, og mænd, der hader kvinder, skal i hvert fald ikke krydse Hyænens spor.

Satiriske saltomortaler
Sammen med den mere regelrette og småborgerlige Lucie tager hun nu på en forrygende odysse ned igennem Frankrig og til Spanien for at finde den forsvundne lillepige, hvis far er en afdanket og anløben forfatter, hvis mor er en gåde, for længst skilt fra faderen.

Og ligesom hos gamle Homer kommer parret ud for diverse prøvelser og eventyr med vor tids ideologiske kykloper samt andre monstrøse mænd og kvinder, sirener, som enten er venner eller fjender.

Der er fart i fejemøget og festen her i 'Vi ses i helvede', skrevet af den altid interessante og kontroversielle forfatter Virginie Despentes, der blev verdensberømt med voldtægtsromanen og filmen 'Blodsøstre' (originaltitel 'Baise-moi'/'Knep mig').

LÆS ANMELDELSE

Og hvis du, kære læser, kan huske Gerard Lauziers frække franske og frivole sædeskildrende tegneserie 'Moderne tider' fra dengang i 80'erne, så er vi her tæt på noget lignende. Med lige så satiriske saltomortaler ind over det mondæne Frankrig.

Creme de la creme af pariserkulturens trofæer udi litteratur og lignende, ja hele den stereotype og spidsborgerlige verden, som her hedder 'heterocentrismens forlis'. Men der er håb for den nysgerrige, som rejser med åbent sind og oprejst underliv.

Værdier i skred
Vi siger ikke mere, men der bliver en chance for lesbisk romance. 'Vi ses i helvede' - den franske titel 'Babyapokalypse' er faktisk bedre - er imidlertid ikke kun skæg og ballade og en hymne til kvindelig homoseksualitet.

Den er også et smerteligt signalement af en elastisk epoke, hvor alle værdier er i skred. Hvor alt solidt smelter og forsvinder ud over tagene i de store byer, tilbage er kun angsten i en håndfuld støv.

Således er 'Vi ses i helvede' nok frisindet med sit karneval af alle køn, en hurtigt gearet thriller og tour de force, men også netop en velskreven og egentlig meget moralsk miniapokalypse, hvor verden går under. Ikke med et knald, men med et klynk.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce