Alvorligt. Louis Jensens (billedet) nyeste børnebog '2 kroner og 25 øre' beviser at børnelitteraturen sagtens kan beskæftige sig med alvorlige emner.
Foto: PR

Alvorligt. Louis Jensens (billedet) nyeste børnebog '2 kroner og 25 øre' beviser at børnelitteraturen sagtens kan beskæftige sig med alvorlige emner.

Skønlitteratur

Prisbelønnet børnebogsforfatter rammer atter plet

Louis Jensens børnebog er alle pengene værd.

Skønlitteratur

Den kloge mand Thomas Winding sagde engang, at børn kan forstå alt. Også det, der er ondt. Men de kan ikke forstå, at det varer ved. Og det er her, Robin Hood kommer ind i billedet. Han er sprunget lige ud af Karnovs lovsamling.

Lyder det sært? Det er ellers enkelt nok, hvis man kender betydningen af '2 kroner og 25 øre', som er titlen på Louis Jensens nye bog.

LÆS OGSÅ Louis Jensen! Er det ikke ham med de magisk-realistiske eventyr? Jo, det er! Og der er også en knivspids magi i denne historie. Ellers kan en 14-årig dreng fra Danmark ikke komme over Gibraltarstrædet som chauffør på en kølevogn.

Men resten er håndfast virkelighed: 2 kroner og 25 øre! Det er prisen for at holde et barn i live af den slags, som du jævnlig ser i fjernsynet med store øjne og store maver og fluer i næsen.

Hjælpsomhedens pil
Drengen i bogen bliver ramt af medfølelsens og hjælpsomhedens pil. Så uden de store anfægtelser lægger han sit liv om. Mandag, onsdag og fredag går han i skole. De to andre dage er han Robin Hood. For som han senere siger: »Jeg var sur over, at de døde af sult«.Karnovs lovsamling står hjemme på hylden. Drengens far er dommer, så han ved alt om retfærdighed. Hvad dommeren ikke ved er, at drengen lænser hans netbank for penge, som bliver sendt til Afrika, at drengen tyvstjæler i butikkerne, og at Anne fra b-klassen er sød og med i kølevognen til sidst.

Egentlig snakker de ikke så godt sammen om de 2 kroner og 25 øre derhjemme hos drengen. Han fornemmer, at retfærdighed har flere sider. Der er Karnov, og der er hjertet.

Alle pengene værd

Det er en rigtig Louis Jensen-bog i et enkelt sprog og et forundret tonefald.

Nede under den politiske radar er der et lag af tanker og følelser, som får liv i denne livgivende historie om dog at gøre noget. Man kan ikke sige, at det ender godt. Drengen og Anne når ikke mange kilometer ind i sultens landskab, før de støder på både den lokale Robin Hood og Karnov i opdateret udgave.

LÆS OGSÅ Uden at løfte én pegefinger får Louis Jensen indkredset og beskrevet drengens bløde punkt og den efterfølgende blindgyde. '2 kroner og 25 øre' er alle pengene værd!

Forfatteren har rod i De Ti Bud. Det om at stjæle er ikke nummer otte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce