UVEJR.  Det vælter ned med konspira- tioner, attentater, pædofili og andre forbrydelser her i Krefelds kæmpekrimi. Illustration: Harvey Macaulay/ Imperiet
Foto: Harvey Macaulay

UVEJR. Det vælter ned med konspira- tioner, attentater, pædofili og andre forbrydelser her i Krefelds kæmpekrimi. Illustration: Harvey Macaulay/ Imperiet

Skønlitteratur

Hæsblæsende politisk thriller er forrygende ramasjang

Michael Krefeld har skrevet endnu en professionel politiroman.

Skønlitteratur

Og falder gør den, altså den sorte sne. Lige før en bidende og isnende storm rejser sig.

Ifølge grønlandske jægere, som i 1968 sporløst forsvinder på en ekspedition sammen med danske og amerikanske mænd, der har fæle planer med det store hvide kontinent.

Men det er kun et sidetema, dog et yderst vigtigt sådan, i Michael Katz Krefelds nye thriller, ’Sort sne falder’.

LÆS OGSÅ

Et selvstændigt værk, som alligevel strikt og stringent fortsætter, hvor han slap med sit fascistiske frimureri i den forrige krimi, ’Protokollen’.

Øjensynlig er der nu låg på den gryde, hvorfra en flok højreorienterede nationalister kogte deres infame bombe til død og ødelæggelse for mere end tyve mennesker på en restaurant på Kongens Nytorv.

Tørre tæsk og sexmisbrug
Den adelige psykopat og officer, Karl Løvengren, er under lås og slå, alligevel lever stadigvæk hans loge, Rådet og Protokollen, der både vil omvælte det danske demokrati og rense landet for såkaldte udanske elementer.

Og tilsyneladende har rødder tilbage i den kolde krigs undergrundsbevægelser i Europa. PET-chefen, den pæne, nu nyskilte Nikolaj Storm, er heldigvis professionelt paranoid over for disse gedulgte konspirationer.

Med sig har han den kæderygende og skallesmækkende Katrine Bergman, som stadigvæk er lige så uberegnelig som kviksølv på et skråplan.

Sproget er energisk snærtHistoriens ouverture begynder på overfladen hjemme i vor egen politiske andedam. En lettere anløben og løsagtig politiker på karrierens nedtur redder sit eget politiske og partiets liv ved at blive udsat for et attentat.

Straks stiger populariteten. Hans lille parti, klart med fiktionens modifikationer planket efter Liberal Alliance, kommer i Folketinget og kan blive tungen på vægtskålen i Grønlands skæbnetime.

LÆS OGSÅ

Så over til noget ganske andet. I sit fængsel arbejder Løvengren på at komme ud. Mens Katrine igen afslører en pædofil mand og får synkront og mystisk afdækket sin egen mistrøstige barndom med tørre tæsk, sexmisbrug og en evig tørstig mor.
Smæk for alle skillingerne

Krefelds krimi har tilmed som et andet Kinder-æg hele tre aktuelle ting med i handlingen. Rigsfællesskabets kringlede fremtid, en fanatisk ring på niveau med Anders Breivik og eskalerende kriminalitet og hashhandel inden for det danske fængselsvæsen.

Alt sammen strikket til en fremragende politiroman, milevidt fra andre danske dilettanters sjuskede omgang med moderne politiarbejde. Sproget er energisk snært uden for mange snakkende sidespring og påsat stuk.

LÆS OGSÅ

Et veloplagt episk tempo, krydsklippet i montagestil med flere bolde i luften, hvor stort set alle gribes. Også den sidste, en skæbnesvanger snebold fra indlandsisen rullet a la den gamle mester udi faget, Alistair MacLean, falder i hånden.

Kanske den basketballelskende Katrine er på kanten til klicheen. Endnu en samspilsramt hårdkogt skandinavisk strigle, søster til Lisbeth Salander og Sarah Lund. Men det gør ikke noget på den lange bane med bolden i hurtigt spil.

Og vi kan godt lide, at også hun får en chance for romance. Never a dull moment, siger englænderne, når de aldrig keder sig. Det gør du bestemt ikke her i Krefelds forrygende ramasjang med fart over feltet og smæk for skillingerne. Dem alle sammen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce