Klovn. Forfatteren ville oprindeligt have været klovn. Og som 18-årig blev Iselin C. Hermann optaget  på École Nationale du Cirque i Paris.
Foto: Privat

Klovn. Forfatteren ville oprindeligt have været klovn. Og som 18-årig blev Iselin C. Hermann optaget på École Nationale du Cirque i Paris.

Skønlitteratur

Nostalgisk cirkusroman burde gøgle mere og kloge sig mindre

Iselin C. Hermann har skrevet en melodramatisk - og kæk cirkusroman.

Skønlitteratur

Der er gøgl og hundekunster og melodrama for fuld udblæsning i Iselin C. Hermanns cirkusroman: snestorm, faderopgør, kraniebrud, incest, tarokkort, klovnesorg, utroskab, ung forelsket flugt, adoptionsafsløring, kleptomani, knivdrama – og da man tror, at nu må cirkussæsonen da endelig slutte i fred og ro, skal vi lige have en rask lille ildebrand ...

Hermann, der selv har gået på cirkusskole i Paris og poserer som svajrygget klovneskikkelse med sture, sture lommer på flapfotoet, bruger cirkussets storfamilie eller minisamfund til at skrive en kollektivroman om følelser og konflikter mellem generationer og naboer og arbejdskammerater og elskende.

Vi følger Cirkus Manera gennem en hel sæson, på turné gennem Danmark, fra Roskilde til Ribe. Fortælleren er alvidende og har fuld bevægefrihed ind og ud af cirkusvognene, ind og ud af personerne.

Livsklog tone Særlig holder fortælleren dog af at opholde sig i og omkring cirkusdirektørens søn, den unge, flotte jonglør Danillo, hvis eksistentielle dilemma forsøgsvis kan sammenfattes med en variation over det kendte ’Vinterbyøster’-tema: »Hvad skal man med savsmuld og fest og musik, når man hel’re vil lære byggeteknik?«. Fortællerstemmen stiller sig livsklog og lattermild an, som den der med moderligt overblik og erfaringens distance kan se og forstå, hvad der udspiller sig mellem menneskene og i deres sind.

Tonen af livsklogskab sætter renest ind i de mange auktoriale kommentarer, hvor personernes genvordigheder giver anledning til generaliserende refleksioner over menneskelivet.

Romanen starter i dette toneleje: »Drøm og glemsel. [...] Det er dét stof, forelskelse er gjort af. Og gøgl«. Problemet er, at livsklogskaben i disse refleksioner netop bare er en tone, en retorisk jongleren med metaforer og abstrakter, og indimellem er kommentarerne decideret pludrende eller ekskursive på en forvirrende måde.

Nostalgisk
Skulle man være grov, kunne man mene, at fortællerstemmen i sine generaliserende ’kloge’ kommentarer minder lidt om billetdamen fru Madsen: »Fru Gurli Madsen er altid enig med sig selv i sine udtalelser«.

Romanen har et stærkt indslag af nostalgi. Efter dengang cirkus stod for højdepunktet af eventyrligt, alternativt liv. Efter at kunne opleve cirkusmagien som man kunne det i gamle dage, eller som barnet.

Nostalgi indebærer fantasien om det uskyldige, naive blik, der oplever spontant og udistanceret. Et sådant blik har Hermann skabt i skikkelse af den tilskuerdreng, som jævnlig er i fokus i skildringen af Cirkus Maneras forestilling fra første til sidste nummer.

Den lille dreng er ved at gå til af spænding, den lille dreng bliver forskrækket, den lille dreng lever sig helt ind, den lille dreng griner.

Sans for ramasjang

Hans tilstedeværelse er nostalgiens vandmærke, og hvis det nu skulle være sådan, at den voksne læser ikke bryder spontant i latter ved den omstændelige skildring af et klovnenummer med tre appelsiner og en kuffert, er det jo smart, at den lille dreng garanterer komikken: »Den lille dreng begyndte at grine«.

Samtidig kan ’voksenblikket’ kigge ind i sjælene på de optrædende cirkusfolk i en genopførelse af klicheen ’den grædende klovn’. Klicheen søges ganske vist afsværget (»Nono er ikke klichéernes klovn, som græder bag sin smilende sminkemaske«), men udfoldes ikke desto mindre, da klovnen Nono går på scenen med en stor sorg over sin døde mor. Iselin C. Hermann har sans for ramasjang og kulørte karakterer. Bogen er mest vellykket, når den bare gøgler derudad i slagfærdigt sprog og tempo, men jeg kunne godt have undværet kommentarerne, klicheerne og nostalgiens barneblik.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce