Professor for fjerde år i træk: Bob Dylan er min nobelfavorit

Eksperter kan godt se amerikansk sangskriver vinde nobelprisen i litteratur.

Skønlitteratur

En amerikansk sanger og sangskriver - eller amerikanske og japanske romanforfattere.

Buddene er mange, når det gælder topkandidaterne til nobelprisen i litteratur, der i dag uddeles for 105. gang siden 1901.

Litteraturprofessor ved Syddansk Universitet Anne-Marie Mai hører til den kreds af forfattere og forskere, som det svenske akademi inviterer til at stille forslag til prisen. Og hun er ikke i tvivl om sin favorit, som hun indstiller for fjerde år i træk.

»Bob Dylan er en rigtig god digter. Man burde se kvaliteterne: Det er en fornyelse af digtningen samtidig med, at han vender tilbage til dens rødder i den sungne lyrik. Det er ikke dårligt, at han både løfter traditionen og fornyer den«, forklarer hun.

Murakami kan godt vinde Ud over den amerikanske sanger og sangskriver peger hun også på den amerikanske romanforfatter Thomas Pynchon og den japanske bestseller-forfatter Haruki Murakami som mulige - og spændende - bud til prisen.

Også både Ladbrokes og Unibet tipper på japaneren som årets litteraturprismodtager.

Og efter sidste års pris til en lyriker er romanforfatterne da også et populært bud hos flere. Forlægger hos Verve Maria Krabbe Hammershøy peger på amerikaneren Joyce Carol Oates som sit bud.

»Hun skriver om almindelige mennesker fra middelklassen, som kæmper med fattigdom, social arv, vold, dårlig skolegang og følgevirkninger fra økonomisk og social krise - og så har hun haft en enorm indflydelse på yngre amerikansk litteratur«, siger hun.

Maria Krabbe Hammershøy understreger dog, at det ikke er til at gætte sig til, hvem der vinder.

Håber, komiteen vil kigge bredt

Anne-Marie Mai er enig, men håber, at akademiet vil se lidt bredere efter vinderen.

»Hvis man vil blive ved at finde den bedste litterære kvalitet, skal man se bredere ud i genrer, medier og litteraturens nye og gamle genrer. Dér mangler de et blik«, siger hun:

»Man skal følge den litterære kvalitet, hvor end den dukker op - hvad enten det er i rockmusikken eller børnebøger. At man ikke er bange for nye genrer og medier. Det er vigtigt«.

Det svenske akademi offentliggør vinderen i Stockholm i dag klokken 13.00.

Prisen består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og en pengesum på 10 millioner svenske kroner.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce