Samling. '360 grader' kredser om aspekter af det erotiske møde mellem mennesker fra det almindelige til det spektakulære og dystre. Tegning: Jørn Villumsen

Samling. '360 grader' kredser om aspekter af det erotiske møde mellem mennesker fra det almindelige til det spektakulære og dystre. Tegning: Jørn Villumsen

Skønlitteratur

Ny dansk erotik hæver niveauet for drifter på skrift

Erotiske noveller, der vil noget mere, tænder op i understellet ved at fodre hjernen og hjertet.

Skønlitteratur

Det er næppe tilfældigt, at Lindhardt & Ringhofs nye samling af erotiske noveller hedder 360°.

For udflugten til det seksuelle landskabs varierede terræn er i sandhed en fuldbyrdet rundvisning.

En kaskade af tænkelige og utænkelige lystscenarier fermt nedfældet af garvede såvel som debuterende, danske forfattere i en undersøgelse af det erotiske.

LÆS ANMELDELSE

Der er ikke lagt mange fingre imellem, var jeg ved at sige, men rent faktisk er der temmelig meget krop involveret i de elleve noveller, uden at de haster frem mod ’the fucking point’ for blot at trave rundt på stedet, sådan som meget af tidens erotiske litteratur har en kedsommelig tendens til.

Nej, disse noveller vil noget mere, noget der ligger ud over dét, vi per automatik forventer, når temaet kredser om seksualiteten.

Erotisk tagselvbord
Ambitionen er at løfte det erotiske op på et højere litterært niveau og udfordre de herskende stereotyper og sproglige klicheer, som har klemt sig ind i genren de senere år.

Det lykkes, kan jeg meddele. Og hvor heldig er forlaget ikke, at udgivelsen tilmed har årtiers hedeste sommer som fint akkompagnerende afrodisiakum?

Hvad skal man fremhæve fra dette formidable tagselvbord, når nu samtlige bidrag opfylder løftet til læserne om litterært niveau? Under fælleshatten ’erotik’ spiller forholdet mellem begæret og blikket selvsagt en væsentlig rolle i flere af novellerne.

Det begærlige øje
Blandt disse finder man samlingens suverænt bedste, leveret af Stephanie Gaarde Caruana.

I ’Privat visning’ kobler hun hjernen til i sit drama om målrettet driftstyring. To kunstneres kunstteoretiske brain fuckeri under en fernisering udarter til en rablende seksuel udfordring på, hvor langt man vil gå i skabelsen af et kunstværk.

Blikket og begæret er også på spil i det nok mest kærligt favnende bidrag, Marianne Sophia Wises ’Fotografen’, om en kvindelig fotograf, hvis narkomanilignende jagt på det perfekte motiv sender hende i armene på en hjemløs mand.

Hvad der i udgangspunktet ligner gensidig udnyttelse, tager uventet menneskemødets form, da han forlanger andet end en sandwich for at agere model.

Dvale og prostitution
I en helt anden boldgade væk fra blikket og begæret tematiserer Kristiane Hauer sexologernes største forretningsområde: det lange parforholds passionsløse rutine.

Smukt, at det ellers boblende erotiske potpourri også rummer en mere afkølet, næsten dvaleagtig fortælling, hvor forfatteren modigt peger på bagsiden af tidens seksuelle ideal. For novellens hovedpersoner bliver en sprække i hverdagsrutinen til gnistrende sex foran pejsen ved et voldsomt snefalds mellemkomst.

At politisk korrekthed kan ramme en i nakken, når driften og købmandskabet tager styringen, viser Anne-Marie Vedsø Olesen i novellen ’Tip’ om en kvindelig politikers seksuelle fascination af den prostituerede, hun benytter som case i sin politiske kamp mod købesex.

LÆS ANMELDELSE

Over for dette indspark til prostitutionsdebatten i Danmark står Karen Fastrups eksotisk tvistede novelle om et anderledes trekantsforhold i Tanzania.

Bevidsthedsudvidende sex

Med den gode historie som primært mål cirkler novellesamlingen om aspekter af det erotiske møde mellem mennesker fra det almindelige til det spektakulære og dystre.

Man forstår, at erotik på samme tid kan være et magtfuldt, fatalt minefelt og en nærmest helbredende aktivitet at overgive sig til. Og netop overgivelsen med sit momentane kontroltab fremskrives i næsten samtlige bidrag som en bevidsthedsudvidende oplevelse, der potentielt kan ændre et menneskes livsbane.

Sex er stort, javist.

LÆS OGSÅ

Alligevel ligger de gennemført velskrevne fortællinger milevidt fra det pornografiskes mangel på mellemregninger. Udgivelsen har nemlig fattet, at branden i understellet også kan antændes ved at fodre hjertet og hjernen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce