En amerikansk stjerneadvokat med bifag i creative writing kunne ikke have gjort det bedre: skrevet Daniel Denciks forsvarstale i den sag om forældremyndighed og samvær, der udgør kernen i romanen ’Anden person ental’.
Så blæret er Denciks brug af retorikkens klassiske virkemidler, at man efter sidste side må knalde hammeren i bordet og gøre kort proces: seks hjerter for teksten som forsvarsskrift og fuld forældremyndighed til Alexander, den i København bosiddende far, der kommer så gruelig galt af sted i det åndløse svenske retssystem, at det burde udløse en ny svenskekrig.
LÆS OGSÅ
Allerede før udgivelsen har forfatteren og filmmageren Daniel Dencik her i avisen delt ud af sin harme, i forhold til hvordan svenskerne har syltet, forhalet og mishandlet hans egen sag om samkvemsret med to børn – selv efter at anklagerne om vold og incest blev frafaldet.
Han har tilmed erklæret, at romanen er hans alternativ til et debatindlæg om det dehumaniserede Sverige, der har fravalgt anstændighed i familiesager ved at vælge hensynet til fædre og dermed børn fra.
Hvem er hvem?
Hårde ord, der for så vidt kunne stå som Denciks eget furiøse opråb, hvis altså ikke romanen lagde sig så snublende tæt op ad den sag, Dencik udlægger som sin egen.
Og det er selvfølgelig lige her, de første læsestrategiske kvababbelser indtræder, for hvem fanden er Alexander, og hvem fanden er Daniel i dette rodsammen af fiktion og fakta, der lige for tiden går som varmt brød under den glade fælleshat autofiktion?
Hvad siger modparten, Sverige og børnenes mamma, til deres forsvar? Og hvorfor kan man aldrig mere læse en skønlitterær tekst rent og uhildet uden belastende viden om biografiske omstændigheder, sådan som litteraturkritikken i det mindste foregøglede at gøre engang?
På den anden side: Lidt realitysnask er selv en loren anmelder til fals for. Eller sagt med andre ord: Det dobbelte læsespor, læseren af ’Anden person ental’ sætter af fra, afstedkommer foruden irritation også en indre etisk disput med underholdende kvaliteter undervejs. Er det sandt? Kan et justitsmord så let finde sted – i Sverige? Og hvorfor er alle sagsbehandlerne humorforladte kvinder?
Men lad os for eksperimentets skyld prøve at skille sporene ad og se på, hvad henholdsvis forsvarsskrift og roman kan.
Velformuleret forsvarstale
Som nævnt er Daniel Dencik en knivskarp retoriker, som derfor også ved, hvem han skal bringe i vidneskranken for at tale den desperate, men uforstående fars sag: familien, Gauguin (den tro væbner og partner i Alexanders rejsebureau) foruden en mere anonym vennekreds, der græder og »bryder sammen« på passende steder i solidaritet.
Dencik forstår også at vise sin klient fra hans bedste side, hvilket i en sag med så stort raseri- og bitterhedspotentiale først og fremmest går ud på, at den anklagede demonstrerer ikke-aggressiv adfærd:
»Jeg taler ikke dårligt om nogen«, »jeg vil aldrig gøre gengæld«, eller »Jeg vil ikke deltage i den skyttegravskrig«. Kloge udsagn fra en anklaget, som følges op af intense scener fra Alexanders hverdag, hvor navne på samtlige svenske ’instanser’ og tiltag sættes i kursiv, Bromma Stadsdelsförvaltning, S ocialtjänsten, Barnenheten osv., så fremmedgørelsen står skråt på hvidt, og vi som læsere let kan lokalisere modstander og sagsforløb måned for måned i denne ret detaljerede føljeton.
Men allerbedst mestrer forsvarsadvokat Dencik det lille trick at give os et indblik i modpartens lumpne motiver uden at trække hende gennem vidneskrankens søle. Således hører vi fra forhistorien om børnenes mor, at: »Hun kom på besøg, både i skærgården og i København, men når børnene var faldet i søvn, dukkede hun op ved min seng, en tand mere afklædt for hver gang, en tand mere ydmyget over at blive afvist«.
Et tvehovedet uhyre af hunkøn
Aha. Her har vi – måske – den egentlige årsag i al sin pinagtighed: en forsmået kvinde, der hævner sig på sin ekskæreste: kan hun ikke få hans attrå, skal han heller ikke have ’hendes’ børn ...
Alt i alt en lysende klar forsvarstale for den fredssøgende Alexander og et udspekuleret angreb på Mamma og Systemsverige – dette tvehovedede uhyre af hunkøn.