Trykt. Jeanett Veronica Hindsberg alias bloggerfænomenet Bitterfissen Bethany har skrevet en bog, der er som et meget langt standupshow.
Foto: Jan Unger (arkiv)

Trykt. Jeanett Veronica Hindsberg alias bloggerfænomenet Bitterfissen Bethany har skrevet en bog, der er som et meget langt standupshow.

Skønlitteratur

'Bitterfissens' dagbog giver anmelderen ukontrollerede latterhik

’Bitterfissen Bethany’s bog om »nespressopik« og »kvartalsliderlighed« mangler timing.

Skønlitteratur

Visse genrer er så uvante for mig, at jeg står forsvarsløs over for dem, de går lige og ufiltreret ind.

Det gælder skrækfilm (som jeg slet ikke tør se), det gælder gudstjenester (som jeg tuder mig igennem), og måske gælder det til dels også chick-lit.

Jeg havde i de solvarme påskedage min chick-lit-debut med Jeanett Veronica Hindbergs ’PS. trænger til flødeskum og diller’, og det forårsagede ukontrollerede latterhik i det offentlige rum, når jeg på min læseplet i parken blev ramt af vendinger som »kvartalsliderlig«, »Nespressopik« og »morgenfrisk i Sloggitrus«.

Måske er jeg for nem, men jeg synes faktisk, det er sjovt, når Hindberg beretter om de dillerbilleder, hun får tilsendt (»erigeret svulmelegeme foran Nespressomaskine«), om fibre, der kan drysses i hovedbunden og få håret til at gro (»Det virker faktisk og hedder Toppik«), om sin lille mund, der »passer perfekt svøbt om en diller, men sådan kan man jo ikke rende rundt«. (Okay, det handlede så alt sammen om pik, men så får I en idé om bogen, eller i hvert fald om min humor).

Bollebart XY-kromoson

Bogen er skrevet som en dagbog over fire måneder, fra 5. august til 5. december 2013.

Jeanett Veronica gemmer sig i sin Farum-lejlighed med socialfobi, kæmperøv, teenagesøn, slankekur, morfarsorg, bøger, tv-serier, Zalando-køb, elektronisk tryllestav og skærmskriverier, når hun ikke lige lokkes ud i verden til niecedåb, Nick og Jay-koncert eller cocktails med de fancy klummekvinder, som er fans af hendes alias: Bitterfissen Bethany.

Mission nummer ét er at »opdrive bollebart XY-kromosom«, men det skal hverken være »Chaufføren«, »Konfirmationsfingeren« eller »Nespressopikken«, selv om de bestormer hende med dillerbilleder (der så heldigvis i det mindste har en antisuicidal effekt: »Opgiver selvmord, for har fået ti likes på Facebook og et dillerbillede på mms«).

Som i al ægte komik er der også megen smerte i Hindbergs bog, morfarsorgen er ægte nok, og i baggrunden spøger barndom med alkoholiseret mor og fortid med voldelig kæreste.

Men blandingsforholdet mellem humor og smerte er en svær cocktail. Humoren kan komme til at fremstå som noget, der skal overdøve (frem for give plads til) smerten, og den kække klummetone som noget, der skal larme hen over manglen på selvkærlighed.

Mangel på timing i ret sjovt standupshow

Der er o.k. hip til modegenrer (»Husmorporno? Jamen, det er jo bare chick-lit med indlagte sex-scener«), anmeldere (»Klart, de finkulturelle snobber slagtede bogen, når nu bogen slagtede dem«), og moralske feminister, der »ikke forstår, at vi er nogen, der rent faktisk foretrækker at barbere bæveren«.

Der er også, trods manglende tålmodighed med Nespressopikke og konfirmationsfingre, en cadeau til mandekønnet, der flere gange fremhæves for at have en bredere og mere favnende smag, når det gælder kvindekroppens udformning, end kvinderne selv.

Langt hen ad vejen er Hindbergs bog som et ret sjovt standupshow, der tager pis på (men også vidner om) en kvindes trælse kamp med meningsløse »marcipanerede« idealbilleder. Ville gerne give et fuldt hus hjerter til »erigeret svulmelegeme foran Nespressomaskine«, kun overgået af fantasien om et modsvar: »et billlede af fjappen og en pakke Medova-te«.

Men i sin samlede komposition mangler bogen det, som er alfa og omega i et standupshow: timing. 319 siders klummeskrift bliver simpelt hen for meget af en strøm, for lidt af en rytmisk komposition med alt hvad dertil hører af kurver og kadencer og pauser og peeks.

Dermed tre medovahjerter og kh fra den finkulturelle fjappe.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce