Forhåndsviden. Arne Dahls nye roman kræver forkundskaber fra de forrige kapitler i seriens bind. Han fortsætter brat og brutalt, hvor han slap sidst, i sin myldrende verden af mange mennesker og mange steder.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Forhåndsviden. Arne Dahls nye roman kræver forkundskaber fra de forrige kapitler i seriens bind. Han fortsætter brat og brutalt, hvor han slap sidst, i sin myldrende verden af mange mennesker og mange steder.

Skønlitteratur

Svensk krimi er en verbal Volvo med skudsikre ruder

Arne Dahl fortsætter driftssikkert sin serie om Opcop og strømeren Paul Hjelm.

Skønlitteratur

Jamen så fortsætter Paul Hjelm og hans tro følgesvende, en mindre FN-bygning af alskens etniske folk fra både nære og fjerne lande uden for Skandinavien. EU’s specialgruppe Opcop, som sidst vi mødte organisationen med Hjelm for bordenden i ’Blindebuk’, måtte bide skeer med genetiske, gustne og gale videnskabsmænd og kræfter, som dræbende trak i usynlige tråde, er atter samlet og klar til at forsvare Aftenlandet, Asien og Amerika.

Mod pludselig udslettelse, lig den dræbende drone, der starter hele denne tekno-opera med en spændende metallisk ouverture for to mennesker på en øde ø samt døden fra skyerne som et lyn fra en klar himmel. Sådan fortsætter historien præcis som i titlen ’To mand frem for en enke’.

Enken hedder Donatella Bruno og blev sprængt i luften i forrige bind. Nu sendes folk parvis ud i felten for at grave op og endegyldigt optrevle hendes mystiske mord med mere såsom mafia og andre loger for lig i lasten. Men vær advaret: Begyndere kan absolut ikke begynde her.

Bogen kræver forkundskaber fra de forrige kapitler i seriens bind. Arne Dahl fortsætter brat og brutalt, hvor han slap sidst, i sin myldrende verden af mange mennesker og mange steder med flere lag end den russiske babusjkadukke, guddommelige Kate Bush sang om i sin tid.

Sammenhæng og kaos

Indrømmet. Jeg har det lidt svært med Arne Dahl og hans Opcop-serie. Med hans springende og indviklede tirader om powerparret Paul Hjelm og Kerstin Holm i en forgrenet international verden af forbrydelse og straf, sammenhæng og kaos. Jeg kan bedst lide ham fra dengang, A-gruppen mestendels handlede om det ubeskriveligt onde i de dybe svenske skove, ubegribelige dødsfald i sidegaden hjemme i Stockholm med mere beskedne og modeste konspirationer end noget altfavnende a la en James Bond-film.

Nu er vi ude i den meget store verden, og undskyld mig sammenligningen, men er Arne Dahl ikke ved at blive den tænkende kulturradikale læsers svar på de konservatives Tom Clancy? Eller mere præcist diagnosticeret, ramt af det, vi danske kalder Guillou-syndromet? Sådan storhedsvanvittigt at se Sverige som en verdensbeherskende supermagt og klodens største Robocop?

Mere Karl XII end Carl Larsson, mere alle fjenders overmand end Astrid Lindgren og folkehjemmet. Simpelthen Pippi Langstrømpe, nu med testosteron og testikler. Tilsat psykologisk pingpong om tosomhed og job og andre trivielle skærmydsler, alenlange udredninger om Calabriens klanmæssige udvikling siden antikken, diverse dialoger uden grænser om dit og dat og omstændelig efterforskninger med flere personer end i en telefonbog af Tolstoj. Til et punktum med parmiddag, og er der mere rødvin i flasken.

Spontane nedslag af sublim spænding

På den anden side er det virkelig vederkvægende at møde skandinaviske politifolk, som ikke har et alvorligt problem med alkohol og stoffer, sopper rundt i egen selvmedlidenhed, ja sågar skyldløst kan snuppe en After Eight før kl. 20. At få en masse fagligt og sagligt at vide sat ind i en professionel sammenhæng, hvor plottet strikt holder, og knowhow er i orden. Spontane nedslag af sublim spænding med en accentueret mening i galskaben, om den senmoderne verden uden grænser for hvad som helst af ondt og godt, Facebook og overvågning.

Du får vitterlig meget for pengene, når du køber Arne Dahls verbale Volvo med skudsikre ruder, tung og solid, hurtig og sikker. 500 sider, som kan klare en flyvetur til Australien. Til gengæld lå du lidt mere søvnløs i forne tider hjemme i Stockholm med A-gruppen i hånden.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce