Prisbelønnet. Dror A. Mishani (født 1975) har modtaget Martin Beckprisen for sine bøger om politiinspektør Avraham Avraham.
Foto: Yanay Yechiel

Prisbelønnet. Dror A. Mishani (født 1975) har modtaget Martin Beckprisen for sine bøger om politiinspektør Avraham Avraham.

Skønlitteratur

Israelsk krimi har stor menneskelig indsigt

Dror Mishani fremstår som en af den nye krimibølges største forfattere.

Skønlitteratur

Leder man efter en seriemorder, der spreder skræk og rædsel i den ellers stilfærdige forstad til Tel Aviv i israelske Dror Mishanis anden krimi, kommer man til at søge lige så forgæves efter en så grusom forbryder, som man heldigvis gør i virkelighedens skandinaviske storbyer.

En af de mange befriende elementer ved Dror Mishanis kriminalromaner er netop, at de ikke surfer på nogen af genrens moderigtige bølger. De tager derimod et stilfærdigt udgangspunkt i hverdagens hændelser, noget, der måske, måske ikke er forbrydelser og udforsker dem. Med al den tvivl, alle de følelser, al den nervøsitet, et almindeligt menneske kan diske op med.

Tøvende og usikker

Et sådant almindeligt menneske er Dror Mishanis antihelt, kommissær Avraham Avrahams, på alle måder. Politimanden er om muligt blevet endnu mere famlende, tøvende og usikker end i den danske debut, ’Din nabos søn’ fra 2011, der endte med en opklaringsmæssig fadæse for Avrahams, hvis selvtillid er i bund.

Det samme er de mistænkte, hvis liv og færden, han undersøger, især en enlig far, som bliver romanens anden hovedperson. Med stor psykologisk indsigt og en sproglig evne til at gøre tilværelsen så på engang triviel og bundløst udfordrende, som den er, undgår Dror Mishani eminent krimigenrens klicheer ved eksempelvis at placere skylden hos en dyb, iboende ondskab.

Kigger sit land efter i sømmene

For krimielskere er det formentlig en beroligelse, at bogen er bygget op, som det sig hør og bør. Dror Mishani benytter sit udgangspunkt, fundet af en bombe i en kuffert tæt på en vuggestue, til at kigge sit land og sin befolkning efter i sømmene.

I Israel er det ikke det almindelige politi, der beskæftiger sig med de virkeligt store forbrydelser – som den terror, der er en sørgeligt nærværende del af dagligdagen i Mellemøsten. Det er småtingene, som lander på skrivebordene hos politikorpset.

Men netop gennem de mindre, tilsyneladende tilfældige begivenheder, kan vi møde og måske endda forstå livet for usikre, moderne mænd, der fjumrer, retningsløse og indebrændte, rundt i et land, præget af angst og fremmedhad. Lyder det bekendt? I så fald fremstår Dror Mishani stadig mere sikkert som en af den nye krimibølges største forfattere med et litterært sprog og stor menneskelig indsigt, kombineret med det eksotiske ved skildringer af den israelske hverdag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce