Vittig. Michael Dobbs lykkes med at servere en række rappe oneliners og vitser. Ellers er der ikke meget godt at fremhæve i hans andet bind af 'House of Cards'.
Foto: Joel Ryan/AP

Vittig. Michael Dobbs lykkes med at servere en række rappe oneliners og vitser. Ellers er der ikke meget godt at fremhæve i hans andet bind af 'House of Cards'.

Skønlitteratur

'House of Cards'-forfatter skriver med kludrende klicheer

Andet bind af Michael Dobbs’ House of Cards’ hæver ikke kvaliteten.

Skønlitteratur

Hendes næse vibrerede sensuelt, det var fyldt med seksuelle signaler, og han mærkede splittelsen i sig«. Muligvis lyder det bedre og mere sandsynligt på engelsk. Men kære læser spol lige sprogbilledet igennem din egen indre scanner. En næse som vibrerer sensuelt med seksuelle signaler, er det så ikke snarere noget Andersine And gør med sit næb over for Fætter Højben end en moderne kvinde af kød og blod i en såkaldt realistisk skreven underholdningsroman?

Næsen tilhører Sally Quine en underskøn men suspekt meningsmålingsanalytiker og bagkvinde for den kyniske levebrødspolitiker og statsminister Francis Urquhart, som her her giver hende sparket som elskerinde til fordel for sig selv og konen.

Magtsyge stræbere

Vi er i slutningen af baronet Michael Dobbs andet bind af ’House of Cards’ – At spille kongen’. Om den politiske parvenu Urquhart og hans vej op i samfundet. Men bare denne anførte sætning viser eksemplarisk, at han sprogligt hverken er nogen Balzac endsige en Brecht, for nu at nævne to forskellige kunstnere som har beskæftiget sig med magtsyge stræbere.

Her i ’At spille kongen’– en direkte oversættelse fra engelsk som på dansk misser lidt udtrykkets skakbetydning, at bruge kongebrikken i en særlig strategi – er Urquhart blevet statsminister. Storbritannien har samtidig fået en ny ung konge, løseligt tegnet over prinsen af Wales før hans skilsmisse i 1996. Dobbs benægter slægtskabet i sit efterord, men ligheden er slående.

Det er just kerneplottet her romanen, en konflikt mellem en utrolig stærk men asocial statsminister overfor en humanistisk, men svag konge, som gerne vil mildne luften for sine klippede undersåtter. Og så er historien selvfølgelig også tilsat en kærlighedsintrige med Sally med den vibrerende sexnæse.

Rappe oneliners og vitser

For så vidt en god historie, som også virkede på den lille skærm, da Dobbs' Urquhart blev britisk filmatiseret den gang i 1990’erne. Den amerikanske Netflix-sag har gjort Urquhart til politisk demokrat. Men da USA ikke har parlamentarisme er korthuset blevet til de lidt anderledes amerikanske 'huse', Senatet og Repræsentanternes hus.

Under alle omstændigheder, synes jeg, at Dobbs skriver med kludrende klicheer og tværer sit plots cirkler ud i noget som ligner klodsede kloakdæksler. Formildende er at han nu og da serverer rappe oneliners og vitser, sådan lidt Noel Coward ultralight, men ellers er jeg ikke begejstret. Slet ikke.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

   

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce