Bølge. Dror Mishani er udkommet med årets anden israelske krimi på dansk i form af den ekstremt velskrevne 'Din nabos søn'.
Foto: Yanai Yechiel / Gyldendal

Bølge. Dror Mishani er udkommet med årets anden israelske krimi på dansk i form af den ekstremt velskrevne 'Din nabos søn'.

Skønlitteratur

Israelsk krimidebut har heldigvis en fortsættelse på vej

Lovende debut undgår genrens klicheer i dybdegående psykologisk spil mellem fantasi og realitet.

Skønlitteratur

Hver storby med respekt for sig selv har efterhånden mindst én litterær krimihelt.

At Tel Aviv har to, ved vi nu, hvor Dror Mishani er udkommet med årets anden israelske krimi på dansk i form af den ekstremt velskrevne og velturnerede ’Din nabos søn’. I foråret udkom landsmanden Liad Shoham med sin femte bog, ’Konfrontation’, på vort sprog og viste, at der er stort potentiale i på en gang eksotiske og dog så letgenkendelige Israel.

LÆS ANMELDELSE

Oversætterne er de samme, og historien viser ligeledes, at der findes et almindeligt Israel, hvor mennesker lever et fredeligt og normalt dagligliv, langt fra den palæstinensiske konflikt. Men den 37-årige Mishani har unægtelig lidt flere lag i sin fortælling, og det gør ’Din nabos søn’ til en givtig læseoplevelse.

Krimistof i Tel Aviv
Optakten er banal.

En mor henvender sig på politistationen til den noget desillusionerede og flegmatiske kriminalkommissær Avi Avraham og fortæller, at hendes teenagesøn er forsvundet.

Kommissæren forsøger at berolige ved at spørge den ulykkelige mor, om hun ved, hvorfor der ikke udkommer kriminalromaner i Israel? Fordi der ikke sker nævneværdige forbrydelser at suge inspiration fra, forstås.

Dror Mishani får bygget en spændstig fortælling op

En påstand, Avraham, der lever alene for og af sit job, kommer til at æde i sig. For i de kommende uger fører eftersøgningen af den forsvundne søn, Ofer, kun til frustrationer og flere spørgsmål.

Et af dem udgør den forsvundne drengs underbo, gymnasielæreren Zeev, der med kriminalkommissærens ord hele tiden befinder sig »i hælene« på efterforskningen. Han er i gang med et skrivekursus og har givet privatundervisning. Måske ved han mere, end han fortæller politiet?

Fortsættelse følger... heldigvis

Gennem sit fornemme dobbeltportræt af de to mænd får Dror Mishani bygget en spændstig fortælling om benhårde realiteter og fantasiverdener på vej mod en uundgåelig konfrontation op.

Det er for dette twistede og dybt psykologiske spil med hverdagens begreber og skikkelser, man skal nyde ’Din nabos søn’, ikke for hverken sortsynet humor, whiskyplettet melankoli, lemlæstelse eller action.

Det undgår bogen fuldstændig, og også derfor er debuten en usædvanlig og en usædvanligt fin kriminalroman, som oven i købet rundes af med en sjældent troværdig og fint indfanget romance. Der, selv om den naturligvis kan læses som en afsluttet helhed med en overraskende og helstøbt slutning og hele pivtøjet, slutter med to særdeles lovende ord: »Fortsættelse følger ...«.

Fryd ligeså.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce