Tragikomisk. Benn Q. Holms roman 'Manden i glasset' er både melankolsk og morsom mener anmelderen.
Foto: Pr-foto: Thomas A.

Tragikomisk. Benn Q. Holms roman 'Manden i glasset' er både melankolsk og morsom mener anmelderen.

Skønlitteratur

Benn Q. udgiver hæsblæsende og humoristisk gavtyveroman

Benn Q. Holm leger med en gammel genre i sin nye roman om en don juan.

Skønlitteratur

Benn Q. Holm er især kendt for at skildre rastløse storbymennesker. Ikke bare rastløs, men også rodløs er hans nye hovedperson og jegfortæller så sandelig også.

Giovanni Baltzer, som han hedder, har en italiensk far, som han aldrig har kendt, og en dansk mor, som han efter opvæksten i provinsen ikke har haft meget kontakt med.

Som studerende på Handelshøjskolen fik han et stipendium til USA, hvorfra det lykkes vores blonde og smukke unge mand at komme videre. Han er sådan en, der ikke mener så meget selv, men er god til at snakke folk efter munden.

Via forbindelser får han job på et såkaldt handelskontor, der sælger sikkerhedsrådgivning til bl.a. forskellige stater. Våbenhandel med andre ord.

Slyngelhelten Giovanni

Det er en vidtforgrenet historie, Benn Q. Holm fortæller om sin udbrændte forretningsmand. Hans liv har ført ham rundt i alverdens byer – Lissabon, London, Linz, Wien, Paris, Amsterdam.

Mellemøsten og Asien har også brug for såkaldt sikkerhedsrådgivning. Holm udskifter denne gang sin lette storbymelankoli med en hæsblæsende og humoristisk kynisme, der passer godt til vores slyngelhelt, der ikke hedder Giovanni for ingenting.

Gino er en don juan, en gennemrejsende ikke bare i lande, men også kvinder. Dem har han et særdeles kontant forhold til. Derudover har han en anden last: alkohol.

Vi møder ham allerførst som midaldrende i Jacks Antikvariat på Østerbro i København. Han køber det på stedet, for han har brug for at trække sig tilbage fra verdens tummel.

Og et antikvariat er det bedste gemmested, for ingen kommer længere for at købe bøger. I øvrigt er han kommet på antabus – så længe det varer.

Indtil da har han god tid til at gennemtænke hele sit liv og indvi os i hele leporellolisten og sine erfaringer fra »handelskontorets« verdensomspændende filialer, drevet af højreorienterede amerikanske kræfter.

En gavtyveroman

Det er ret morsomt gjort, hvis man ellers kan lide genren: den pikareske roman. På dansk også kaldet gavtyveroman.

For det er en sådan, Benn Q. Holm har skrevet. Genren opererer med en slyngel, der manipulerer sig gennem tilværelsen i en række episoder udformet som memoirer.

Og det er netop mønsteret i Holms bog, der afbryder skildringen af det stillestående liv i antikvariatet med beretninger om hovedpersonens vilde fortid.

Nutiden indeholder kun en rengøringskones besøg og en enkelt gammel ven fra studietiden, der af og til kommer i sin taxa. Og så lukker han halvt modvilligt en ung bognørd ind, der tilbyder at katalogisere den stort set værdiløse samling i butikken, der for det meste holder lukket.

Bognørden diskuterer med Gino – her får vi idealisten over for kynikeren og pragmatikeren. Angerfuld over sit tidligere liv er Gino ikke, selv om det kan høre med til genren. Og ondt af sig selv har han slet ikke; det er han alt for hårdhudet til.

Det er hans forfatter også i sin moderne udgave af en fordrukken don juan-figur. Men nu er ’Don Juan’ faktisk en tragedie, og sådan må det også gå Gino, der ikke har sparet på hverken kvinderne eller sig selv. Og som på sin sidste flyvetur – lidt ud af antikvariatet må vores rastløse sjæl – kigger på de slidte og klimaforandrede Alper under vingerne og bare tænker:

»Betyder det noget (...) Ven eller kæreste, sne eller ikke sne. Alt skal væk, før eller siden«.

Lidt melankoli er der måske stadig tilbage i Benn Q. Holm.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce